Vučić o održavanju izbora na Kosovu: Priština traži priznanje

Bujanovac, 23. mart 2022. Srbi sa Kosova i Metohije predložili su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u utorak uveče da napuste sve institucije Kosova zato što prištinske vlasti odbijaju da im omoguće glasanje na srpskim parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, ali su od toga odustali, nakon što ih je Vučić zamolio, kako je rekao. Vučić kaže da će za potrebe izbora 3. aprila u centralnoj Srbiji biti otvorena biračka mesta za Srbe sa Kosova.

Predsednik Srbije je istakao da očekuje da ambasadori zemalja Kvinte osude ponašanje Prištine, jer je tražila priznanje Kosova da bi omogućila glasanje.

„I to nije samo pitanje da li će Srbi moći da glasaju, to nije pitanje ko bi od političara dobio najveći podršku, već je to pitanje i bezbednosti, pitanje političlkog opstanka Srba na KiM i pitanje egzistencije Srba. I Bisljimi i drugi su govorili kako nije tačno da su Albanci odbili, želim da vas obavestim koliko smo mi činili, na šta smo sve pristali, i na kraju nisu hteli da prihvate, jer su od nas tražili de fakto pristanak na nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić, prenosi N1.

On je rekao da ništa od toga što je srpska strana predložila, za Albance nije bilo dovoljno.

„Pristali smo da ubacimo da se pita Kosovo za saradnju da omogući OEBS-u, i da se stavi oficir za vezu srpske vlade. Ništa od toga im nije bilo dovoljno. Mi smo se konsultovali sa našim ekspertima, to nije značilo priznanje nezavisnosti. Pristali smo na niz besmislenih stvari samo da bi Srbi mogli da izađu i glasaju, ali su oni tražili samo jedno – da Srbija prizna nezavisnost Kosova“, kazao je Vučić.

Peter Stano, portparol Evropske unije, potvrdio je da je Kosovo odbilo predlog država Kvinte oko rešenja za glasanje kosovskih Srba na izborima u Srbiji 3. aprila.

Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da je potrebno postići dogovor sa Beogradom kako bi se omogućilo održavanje srpskih predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu 3. aprila, javila je Radio-televizija Srbije.

Kurti je, na virtuelnom sastanku sa ambasadorima i šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava u Prištini, rekao da vlasti ne žele da uskrate biračko pravo Srbima na Kosovu, ali da ne mogu “da postupaju suprotno zakonima i Ustavu”.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *