Kurti pozvao Srbe da ne napuštaju kosovske institucije, ali izbora nema „bez sporazuma dve vlade“

Bujanovac, 23. mart 2022. Kosovski premijer Albin Kurti pozvao je Srbe da ne napuštaju kosovske institucije, naglašavajući ipak da srpski izbori 3. aprila na Kosovu mogu biti održani „samo ako dođe do sporazuma između dve vlade“.

-Izbori mogu da se održe samo ako imamo preliminarni dogovor sa Vladom Srbije, tačnije kada dve vlade postignu sporazum – rekao je Kurti, prenosi RTK.

Kurti je dodao da zna da su zemlje Kvinte posvećene pronalaženju rešenja za glasanje Srba na Kosovu i da je dobio kritike, ali, kako ističe, ne može drugačije, piše Kosovo onlajn.

-Kvinta zahteva dogovor i pristaje na dogovor kako Srbija ne bi završila u konačnom zagrljaju Ruske Federacije – kaže Kurti.

Kosovski premijer navodi da bi se održavanjem  izbora bez prethodnog dogovora prekršio Ustav.

-Predložili smo da Srbija pošalje pismo nama, ali oni su tražili da jedan oficir za vezu pregovara sa drugim oficirim za vezu. Mi smo rekli da bi kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu mogle da se koriste kao logistički kanali komunikacije –  rekao je Kurti.

Povodom izjava predstavnika Srba sa Kosova koji su izrazili spremnost da napuste kosovske institucije, Kurti kaže da Srbi na Kosovu imaju sva prava i pozvao ih da ne napuštaju institucije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle jučerašnjeg sastanka sa Srbima sa Kosova  da Priština traži priznanje od Srbije da bi dozvolila održavanje izbora.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *