Hrana poskupela najviše

Bujanovac, 25. mart 2022. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević kaže da su u februaru najviše poskupeli hrana, piće i energenti.

-Hrana i piće su poskupeli za 15,2 posto u odnosu na februar prethodne godine. Transport je poskupeo za nekih 13,3 posto, tu su energenti, kao što su naftni derivati – rekao je Kovačević za RTS.

Po njegovim rečima, gas i struja su poskupeli za 4,2 odsto, što je, kako je dodao, slično kao u januaru.

Kovačević je objasnio da je rast cena dinamički vrlo sličan evropskom, iako je indeks cena u Srbiji viši.

Ocenio je da je projekcija inflacije od 7,7 odsto koju su privrednici dali realna, ali da to zapravo nije prava prognoza i projekcija i da oni to rade na tri do četiri meseca.

Kako je rekao, Narodna banka Srbije se ne bi saglasila sa konstatacijom da se ne vidi kraj rastu cena i da se očekuje da će doći do smirivanja zahvaljujući monetarnoj politici i merama Vlade, kao i zbog toga što, kako je ocenio, sukobi u Ukrajini neće potrajati.

Kovačević je istakao da je prosečna neto plata u decembru bila 74.629 dinara, odnosno 635 evra, a da je u januaru, koji je specifičan mesec zbog manjeg broja radnih dana, plata niža nego u decembru, odnosno 70.920 dinara (603 evra).

-To je rezultat, pre svega, kretanja plata u privatnom sektoru. U javnom sektoru, to znamo, prema planovima budžeta, došlo je do povećanja, ali će se to povećanje registrovati za februar mesec. Planirano je sedam posto povećanje, a zdravstvo i bezbednost oko osam posto – kazao je Kovačević.

Dodao je da se u februaru očekuje povratak plata na nivo sličan onom iz decembra, a da će nominalni rast plata biti zabeležen i zbog inflacije.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *