Istraživanje: Mladi ne veruju političarima

Bujanovac, 26. mart 2022. – Da nemaju uticaj na političke procese i odluke smatra čak 85 odsto mladih u Srbiji, dok njih 48 odsto procenjuje da trenutno nema za koga da glasa, podaci su Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Miljana Pejić iz KOMS-a je za RTS istakla da veliki broj mladih smatra da svojim glasom ne mogu ništa da promene te da je to, kako objašnjava, u izbornom kontekstu i tokom kampanje vrlo simptomatično.

– Istraživali smo i koliko se političke partije obraćaju mladima i da li ih imaju u svojim političkim agendama. Nemaju sve političke partije, odnosno koalicije mlade na umu, često ih vide kao nepouzdane birače i nemaju podsticaj da kreiraju politike za njih – rekla je Pejićeva.

Statistički podaci pokazuju i da 80 odsto mladih ne veruje ni jednom političaru, a za 70 odsto njih je bitno da političari komuniciraju “direktno i bez uvijanja”.

Mladi se o izbornim listama I kandidatima najviđe informišu preko društvenih mreža I internet portala.

Na parlamentarnim lokalnim izborima održanim 2020. godine, prema podacima KOMS-a, izašlo je ukupno 39,9 odsto mladih do 30 godina.

Mladi apstinenti su u 47,7 odsto slučajeva uvereni da nemaju za koga da glasaju, a 13,1 odsto da njihov glas neće promeniti ništa.

Da su mladi u Srbiji nezainteresovani za politiku pokazuju i istraživanja “Demostata”.

Između dve trećine i tri četvrtine mladih izjavljuje da ih politika malo ili nimalo ne interesuje, dok više od trećine mladih tvrdi da o politici nikada ne diskutuje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *