Jedno slovo u Domu zdravlja Bujanovac izazvalo zabunu i negodovanje Roma (video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 28. mart 2022. – Posebna evidencija u bujanovačkom Domu zdravlja izazvala je zabunu kod nekoliko čitaoca koji su našoj redakciji poslali snimak i negodovali zbog definisanja pregleda za Rome.

Zabuna je nastala zbog jednog slova, pa je autor snimka misleći da piše “Cigani pregledi” izrazio svoje nezadovoljstvo zbog diskriminacije romske zajednice.

Direktorka Doma zdravlja dr Daliborka Pavlović pojasnila je da se zapravo radi o „Ciljanim pregledima“.

– Na svesci piše „Ciljani pregledi“ što je deo preventivnog programa primarne zdravstvene zaštite tako da se za stanovništvo starije od 50 godina jednom u dve godine radi pregled stolice na skriveno krvarenje – rekla je za Bujanovačke dr Daliborka Pavlović, direktorka Doma zdravlja.

Dodala je da se pregled zove “ciljani” jer se ciljano misli na tumore digestivnog sistema za varenje.

– U slučaju pozitvnog testa takva osoba se upućuje u ZC Vranje na dalju dijagnostiku, najpre kolonoskopiju koja može da potvrdi ili isključi neku malignu bolest i zahvaljujući ovom pregledu su stotine života spašeni, istakla je dr Pavlović.

Naglasila je da je bujanovački Dom zdravlja zdravstvena ustanova iz plana mreže ustanova Republike Srbije i da ne postoje “pregledi za cigane”.

Po rečima čitaoca, snimak je nastao krajem decembra.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *