Meri se zagađenost vazduha u Bujanovcu: Rezultati danas dobri, ali …

Bujanovac, 6. april 2022. – Sa vrednostima 22 i 23 PM 10 čestica kojim se prikazuje zagađenost vazduha, u Bujanovcu je kvalitet vazduha u sredu popodne  bio dobar, pokazuju nedavno instalirani uređaji “Klimerko”, koji mere kvalitet vazduha.

„Klimerko“ uređaji mere koncentraciju PM1, PM2,5 i PM10 čestica, kao i vlažnost i temperaturu vazduha. Kao što se vidi na slici već se dešavalo da u centru Bujanovca kvalitet vazduha bude vrlo loš, sa zabeležnom vrednošću PM10 čestica od 81, dok je drugi uređaj na ulazu u grad pokazivao prihvatljivih 41.

Vrednosti ispod 40 smatraju se dobrim, koncetracija PM čestica preko 50 znači loš kvalitet vazduha, a vrednosti preko 120 znače da je vazduh jako zagađen.

– Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), kriterijum iznad kog količina PM čestica postaje rizična za zdravlje je 50 mikrograma po metru kubnom vazduha – navode iz ekološkog pokreta Eko Srbija,  organizacije zaslužne što je Bujanovac dobio uređaje za merenje kvaliteta vazduha, uz Internet društvo Srbije.

Većina PM čestica nastaje tokom različitih procesa sagorevanja – individualna ložišta, fabrike, motorna vozila, spaljivanje smeća. One koje su sitnije dospevaju do plućnih alveola i izazivaju zdravstvene probleme ljudi.

Softver uređaja je napravljen tako da se na svakih 15 minuta izmeri i prikaže nova vrednost praćenih parametara.

U okviru projekta “Bolji vazduh građanima”, o čemu su Bujanovačke pisale početkom godine, „klimerko“ uređaji za merenje kvaliteta vazduha postavljeni su u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije.

Pored Bujanovca, jedan uređaj je postavljen i u selu Žuželjica.

Kvalitet vazduha u Bujanovcu i drugim gradovima možete pratiti na OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *