Kurti: Zbog nejedinstva albanskih stranaka loš rezultat na izborima u Srbiji

Bujanovac, 11. april 2022. (foto Kurtijev kabinet) – Neuspeh na parlamentarnim izborima 3. aprila rezultat je razjedinjenosti albanskih stranaka, rekao je kosovski premijer Albin Kurti u ponedeljak u Prištini na sastanku sa političkim predstavnicima Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe. Kurti je poručio i da je protiv najavljene smene predsednice Preševa Ardite Sinani.

-Izostanak jedinstva i koordinacije albanskih političkih stranaka na ovom frontu bio je još jedan štetan faktor po izborne rezultate – rekao je Kurti, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Albanci su na izbore izašli sa dve liste, od kojih nijedna nema dovoljno glasova za poslanički mandat.

Kurti je ocenio i da izbori nisu bili slobodni i demokratski.

-Albancima u Preševu, Medveđi i Bujanovcu učinjena je velika nepravda pasivizacijom preko 6000 prebivališta u ovim opštinama. Ovo je tiho etničko čišćenje sa velikim posledicama. Ovaj metod Srbije, da se uskraćuje osnovno i demokratsko pravo glasa, kao posledicu ima nezadovoljavajuće rezultate – rekao je Kurti.

U saopštenju se navodi da lideri Alternative za promene i Pokreta za reforme, Šćiprim Arifi i Sami Salihi, za koje se očekuje da danas preuzmu lokalnu vlast u Preševu, nisu prisustvovali sastanku, iako su bili pozvani.

Kurti se izjasnio da je protiv najavljene smene aktuelne predsednice opštine Preševo Ardite Sinani.

-Uz ugnjetavanje i diskriminaciju koja se vrši prema Albancima, ne treba podržavati pokušaje da se odnosi između Albanaca dodatno pogoršaju, u sklopu kojih je i namera da se smeni predsednica Preševa. Podele su pogrešne i prave štetu – poručio je Kurti.

Sastanku su, pored ostalih, prisustvovali i predsednica Preševa Ardita Sinani, predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi, predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, šef Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa

Kurti je od njih ponovo zatražio političko jedinstvo.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *