Stejt Department: Albanci u Srbiji diskriminizovani, ministar Vulin širi govor mržnje

 

Bujanovac, 14. april 2022. –U godišnjem izveštaju američkog Stejt Departmenta o poštovanju ljudskih prava u Srbiji navodi se da su Albanci diskriminisani, da nisu proporcionalno zastupljeni prilikom zapošljavanja, a jedna od tema je i pasivizacija prebivališta.

„Pasivizirana su prebivališta brojnih Albanaca u tri opštine na jugu Srbije, što je rezultovalo time da su izgubili lična dokumenta, čime su im uskraćene zdravstvene, obrazovne i socijalne usluge“, kaže se u izveštaju objavljenom na sajtu Stejt Departmenta, dela administracije Sjedinjenih država zaduženog za spoljnu politiku.

O zapošljavanju i integraciji se ističe da su se lideri Albanaca u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, zajedno sa Bošnjacima u Sandžaku, žalili zbog nezastupljenosti u državnim institucijama na lokalnom nivou.

Početak dijaloga o integraciji u Bujanovcu

Inače, u Bujanovcu je početkom marta počeo dijalog između Vlade Srbije i predstavnika Albanaca, a na prvom sastanku su dogovoreni plan i rokovi, dok je pre dva dana formirana Radna grupa za integraciju Albanaca.

Kao primer govora mržnje od strane političara i državnih zvaničnika navodi se slučaj ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina za koga se kaže da „nastavlja da u javnosti za Albance koristi uvredljive termine“.

U delu o obrazovanju ističe se da nema udžbenika na albanskom jeziku za srednjoškolce.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ocenio je, uz objavu izveštaja, da je „ovo veliki podstrek za Nacionalni savet“.

-Teme koje potencira i kojima se bavi NSA deo su ovog vrlo važnog izveštaja za Preševsku dolinu i svedočanstvo o našim kontinuiranim i konstantnim nastojanjima – kaže Mustafa.

Ceo izveštaj Stejt Departmenta možete videti OVDE.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *