Novinar Jeton Ismaili: Kurti je bleda kopija Vučića

Bujanovac, 15. april 2022. Bujanovački novinar Jeton Ismaili ocenio je da su pokušaji kosovskog premijera Albina Kurtija da utiče na političke lidere Albanaca sa juga Srbije na način na koji to radi predsednik Srbije na Srbe na Kosovu izgledali kao “bleda imitacija”.

Ismaili kaže da bi bilo potpuno prirodno da je Priština uticala i postigla jedinstvo albanskih političkih stranaka posebno za parlamentarne izbore 3. aprila, ali nije, nego je tolerisala  dve kolone.

-Veoma mi je žao što premijer, kao ličnost sa najviše glasova na posleratnom Kosovu, toleriše takve greške – kaže Ismaili.

Dodao je da je pozivanje albanskih lidera na sastanke u Prištinu sa Kurtijem bilo slično pristupu Aleksandra Vučića Srpskoj listi, ali da se “politika kosovskih Srba i Albanaca u dolini i pristupi Beograda, odnosno zvanične Prištine, veoma razlikuju”.

– Beograd je najpre ujedinio kosovske Srbe oko Srpske liste, pa zahteva odgovornost u svakom trenutku. S druge strane, Priština toleriše sve što se događa među političarima u Dolini, tako da je teško uticati na ovom polju – kaže Ismaili.

Ocenio je da su polovični pokušaji da se postigne jedinstvo kasnili i svodili samo na slikanje.

– Jedini koji je zaista radio na ujedinjenju bio je bivši šef diplomatije Albanije Gent Cakaj. On je 2020. godine u Preševu boravio tri dana i otišao tek kada je došlo do ujedinjenja. Posle ovoga, sve iz Prištine i Tirane bilo je samo za fotografisanje i ništa više – zaključuje Ismaili.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *