RIK: Nema ponavljanja izbora u Bujanovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 15. april 2022. (foto RIK) – Poništavanja glasanja i ponavljanja izbora na dva biračka mesta, u Velikom Trnovcu i Zarbincu, u opštini Bujanovac neće biti, odlučila je Republička izborna komisija (RIK). Poništavanje je tražila Koalicija Albanaca doline kojoj fali nekoliko stotina glasova za poslanički mandat.

RIK je odbacio oba prigovora ove koalicije na rešenja bujanovačke Opštinske izborne komisije (OIK) koja je prvobitno utvrdila da su neosnovani zahtevi za poništavanje izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu i biračkom mestu broj 13 u Zarbincu.

Na odluku RIK albanska koalicija ima pravo žalbe Upravnom sudu i to pravo će iskoristiti, najavili su ranije.

Kao razlog za poništavanje glasanje u Zarbincu iz koalicije su naveli da je ovo biračko mesto zatvoreno pre 20 časova, dok su za biračko mesto u Velikom Trnovcu naveli da ispravnost glasačke kutije nije utvrđena u skladu sa zakonom, odnosno u prisustvu prvog birača.

Na ovim biračkim mestima pravo glasa ima 2307 građana pa su iz Koalicije Albanaca doline u ponavljanju izbora videli šansu za popravljanje izbornog rezultata, odnosno obezbeđivanje bar jednog poslaničkog mandata.

Za to im, po njihovim procenama, fali oko 300 glasova.

Parlamentarni izbori se u subotu (16. aprila) ponavljaju na 54 biračka mesta u Srbiji, među kojima je i jedno u opštini Preševo.

Radi se o biračkom mestu u selu Bujić, na kojem pravo glasa ima svega 289 birača.

 

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *