Koalicija Albanaca: Politička odluka RIK da se ne ponove izbori na dva mesta u Bujanovcu

Bujanovac, 16. april 2022. Odbijanje da se ponište izbori na dva biračka mesta u opštini Bujanovac je politička odluka Republičke izborne komisije (RIK), saopšteno je iz Izbornog štaba Koalicije Albanaca doline. Albanska koalicija će se žaliti Upravnom sudu.

“Ni policijski zapisnik o zatvaranju biračkog mesta broj 13  dva sata pre isteka vremena za glasanje, kao ni svedočenja i izjave birača koji su sprečeni da ostvare svoje biračko pravo nisu bili dovoljni. Za RIK ne važe ni član 116. stav 1. tačka 3., član 92. tačka 4., član 115. stav 1. tačka 1. Zakona o izboru narodnih poslanika”, navode iz koalicije.

RIK je u petak odbacio oba prigovora ove koalicije na rešenja bujanovačke Opštinske izborne komisije (OIK) koja je prvobitno utvrdila da su neosnovani zahtevi za poništavanje izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu i biračkom mestu broj 13 u Zarbincu.

Kako kažu u albanskoj koaliciji, za RIK važi samo jedno: brojke i preglasavanje.

“Ne radi poštovanja važećeg zakona već radi realizacije već poznate političke inicijative. Za parlament bez Albanaca”, kaže se u saopštenju.

Koaliciji Albanaca doline fali nekoliko stotina glasova za poslanički mandat.

Izbori za narodne poslanike  danas se ponavljaju na 54 biračka mesta u Srbiji, među kojima je i jedno u opštini Preševo.

Radi se o biračkom mestu u selu Bujić, na kojem pravo glasa ima 289 birača.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *