O nalepnicama na tablicama danas u Briselu

Bujanovac, 20. april 2022. Radne grupe Beograda i Prištine za pronalaženje trajnog rešenja za registarske oznake sastaju se danas i sutra u Briselu, a  portparol Evropske unije Peter Stano kaže da je želja EU da se do 21. aprila postigne napredak.

Istakao je da će „svaki sporazum o registarskim tablicama zahtevati političku fleksibilnost i kompromis“, prenosi RTS.

Trenutno je na snazi privremeni sporazum o registarskim tablicama, po kome automobili sa Kosova i iz Srbije moraju da prekrivaju državne simbole na tablicama stikerima.

Zvaničnici u Prištini tvrde da 21. aprila ističe rok za primenu nalepnica kao šestomesečnog rešenja, dok je stav Srbije da u oktobru nije dogovoreno da 21. aprila ističe rok režimu nalepnica, već mandat ekspertima radnih grupa da do tada pronađu rešenje za tablice koje će potom predstaviti stranama.

Analitičari u Prištini kažu da će verovatno ponovo biti postignut privremeni sporazum, jer, kako kažu, Srbija ne prihvata nikakvo drugo rešenje.

Bivši ambasador Avni Spahiu rekao je za Radio Kosovo rekao da postoje indicije da ponovo može da se postigne privremeni sporazum, jer Srbija ne prihvata drugo rešenje za međusobno priznavanje registarskih tablica, prenosi prištinski Telegraf.

-Svojim stavom Srbija može da odlaže ovaj proces i da ne pravi nikakav kompromis. Ovo je pokazatelj da bi Srbija još manje bila spremna da prihvati konačni sporazum kojim bi se priznala državnost Kosova – rekao je on.

Profesor Afrim Hoti je rekao da bez međunarodnog pritiska nema dogovora.

Kosovski premijer  Albin Kurti je prošlog vikenda istakao da Vlada Kosova neće prihvatiti nijedan sporazum koji ne poštuje princip reciprociteta.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *