Sud usvojio žalbu albanske koalicije, poništeni izbori u Velikom Trnovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 22. april 2022. Upravni sud je usvojio žalbu Koalicije Albanaca doline i poništio glasanje na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, tako da će se izbori na ovom mestu ponoviti.

U presudi Upravnog suda navodi se da je žalba osnovana i da se poništava rešenje Republičke izborne komisije (RIK).

Najpre su Opštinska, a potom i Republička izborna komisija odbacile prigovore albanske koalicije iz koje su tvrdili da ispravnost glasačke kutije na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu nije utvrđena u skladu sa zakonom, odnosno u prisustvu prvog birača.

Upravni sud je utvrdio da “kontrolni list nije potpisao prvi birač što predstavlja povredu izbornog prava koja dovodi do poništavanja glasanja na biračkom mestu”.

Pravo glasa na biračkom mestu broj 6 ima 1089 birača, tako da ponavljanje glasanja znači još jednu šansu za Koaliciju Albanaca doline da obezbedi poslanički mandat.

Po ranijim procenama koaliciji je falilo 300 – 500 glasova za ulazak u Skupštinu Srbije.

Na parlamentarnim izborima 3. aprila na ovom biračkom mestu glasala su 254 glasača, od kojih 226 za Koaliciju Albanaca doline.

Kako je sud odlučio po drugoj žalbi koalicije albanskih stranaka, koja se tiče poništavanja glasanja u selu Zarbince, još uvek nije objavljeno.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *