Veliki petak, najtužniji dan za hrišćane

Bujanovac, 22. april 2022. – Pravoslavni hrišćani danas obeležavaju Veliki petak, dan kada je Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti i kada se žrtvovao za sve ljude.

U pravoslavnim hramovima, na večernjim bogosluženjima na ovaj dan obeležava se vreme smrti i skidanja sa krsta tela Gospodnjeg, kada se na posebno ukrašen sto ispred oltara, koji simbolično predstavlja Hristov grob, iznosi plaštica, piše RTS.

Uz zvuke klepala, tri puta se obilazi oko crkve što simbolično predstavlja Hristovu sahranu. Plaštica se potom polaže ispred oltara, a dan se provodi u tihovanju i mirovanju.

Najvažniji posao danas je bojenje jaja u crvenu boju, simbol prolivene krvi Hristove i novog života koji se rađa iz njegove svesne žrtve.

Prvo crveno jaje naziva se čuvarkuća i čuva se na posebnom mestu da se ne razbije, a pripisuju mu se i posebna svojstva-lekovitost, plodotvornost, zaštita od grada i zlih sila.

Danas je i dan strogog posta, ko može ne jede ništa, drugi samo suvi hleb i vodu.

Prema verovanju starijih ljudi, ako na Veliki petak pada kiša, neće biti šljiva, ako je toplo i sunčano, očekuje se veliki rod voća.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *