Drelja Ogorelja: Petar Stojković pobedio u kucanju jaja (foto&video)

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 27. april 2022. – Drelja Ogorelja, tradicionalni sabor koji se u Bujanovcu održava svake godine trećeg dana Uskrsa, i juče je okupio veliki broj Bujanovčana na “svadbenom” veselju. Veliko interesovanje dece izazvalo je takmičenje u razbijanju uskršnjih jaja, a najuspešniji je bio Petar Stojković.

Muzika, svadbarska sofra i gosti, odlazak po “snašku”, koja je zapravo maskirani muškarac, i cenkanje, scenario je bujanovačkog običaja prisutnog od davnina.

– Sedam godina sam bio dever, a sada sam “mlada” i drago mi je što čuvamo tradiciju, kaže – Marko Spasić, koji je drugu godinu zaredom “snaška”.

Mladoženja Lazar Stevanović u tradicionalnoj nošnji izvodi „nevestu“ i dugačkim štapom brani i tera udvarače od svoje mlade.

A svadbe nema bez devera, pa je tako Nebojša Đorđević, nakon “kupovine”, predao “mladu” mladoženji.

Puno okupljenog sveta na Zbirištu, muzika Ćazinog orkestra, folklor i dobra zabava,  deo su tradicije koja se godinama unazad neguje u Bujanovcu na treći dan Uskrsa.

Kod mališana je najveću radost izazvalo takmičenje u razbijanju uskršnjih jaja koje je po prvi put održano ove godine.

U konkurenciji od 26 učesnika, a pod budnim okom sudije Dobrivoja Menkovića, zaduženog za regularnost takmičenja, prvo mesto osvojio je Petar Stojković, drugoplasirani je Pavle Trajković, dok je treće mesto zauzeo Nikola Tasić.

Pobednicima takmičenja uručeni su pehari i medalje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *