Kamberiju za parlament potrebno više od 600 glasova u Velikom Trnovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 27. april 2022. Da li će Šaip Kamberi, lider Partije za demokratsko delovanje (PDD) i prvi na izbornoj listi Koalicije Albanaca doline, ponovo biti poslanik u Skupštini Srbije direktno će odlučiti meštani Strukarske mahale u Velikom Trnovcu, koji u četvrtak (28. april) ponovo izlaze na parlamentarne izbore.

Poslanički mandat i zastupljenost Albanaca u parlamentu zavisi od biračkog mesta broj 6 u OŠ „Muharem Kadriju“, na kojem pravo glasa ima 1.089 Trnovčana.

Nakon izbora 3. aprila i ponavljanja glasanja na 54 mesta u zemlji dve nedelje kasnije Koalicija Albanaca doline imala je 9.693 glasa (0,25 odsto), što je ispod cenzusa za liste nacionalnih manjina.

Iz albanske koalicije uoči izbora u Velikom Trnovcu poručuju da im za mesto u Skupštini fali još 400 glasova.

S obzirom da je 3. aprila na biračkom mestu broj 6, uz izlasnost od svega 23 odsto, Koalicija Albanaca doline dobila 226 glasova, koji su nakon poništavanja izbora izbrisani, neophodno je da u četvrtak izlaznost bude veća od 55 odsto i da oko 630 birača zaokruži broj 16.

Toliko ljudi na ovom biračkom mestu nije glasalo čak ni 2020. godine, kada su uz parlamentarne održani i lokalni izbori, na kojima je izlaznost u opštini Bujanovac uvek veća.

Tada je glasalo 586 građana, što je oko 53 odsto upisanih u birački spisak. a lista ujedinjenih albanskih stranaka za parlamentarne izbore dobila je 447 glasova.

Ove godine Albanci su izašli na izbore u dve kolone.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *