Prihvaćeni rezultati glasanja u Trnovcu, Crta ukazuje na brojne nepravilnosti

Bujanovac, 29. april 2022. – Svi članovi biračkog odbora potpisali su zapisnik sa glasanja na ponovljenim izborima na jednom glasačkom mestu u Velikom Trnovcu, ali su u njega uneli i brojne primedbe vezane za nepravilnosti, rekao je za Bujanovačke Zvonimir Stojanović, predsednik biračkog odbora.

-To znači da su rezultati izbora prihvaćeni a da će se raspravljati o unetim primedbama, objašnjava Stojanović.

Prema rezultatima Opštinske izborne komisije i organizacije Crta, koja je pratila izbore u četvrtak, glasalo je ukupno 697 od 1089 upisanih birača, dok je lista Koalicija Albanaca Doline dobila 677 glasova što je dovoljno njenom lideru Šaipu Kamberiju za poslanički mandat.

I sam Stojanović, kao i posmatrači Crte, međutim, navode da je glasanje proteklo u brojnim nepravilnostima.

Stojanović kaže da su glasali građani koji nisu na biračkom spisku i da su se mnogi vraćali da glasaju po nekoliko puta sa tuđim ličnim kartama.

-Mi smo pokušavali da držimo stvari pod kontrolom, ali je to bilo nemoguće. Nasrtali su na nas čim bi pokušali da sprečimo neku nepravilnost, kako članovi biračkog odbora iz albanskih stranaka, tako i razni drugi koji bi se zadesili ovde – kaže Stojanović.

Naglasio je da su sve neregularnosti unete u zapisnik.

U izveštaju Crte sa glasanja navodi se, između ostalog, da su tokom celog izbornog dana neovlašćena lica bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje.

“Tokom dana posmatrači Crte su zabeležili veliki broj incidenata koji su ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu i zbog kojih se rezultati glasanja dovode u pitanje. Viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta.  Zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači  nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska”, navode iz Crte.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *