Veliki Trnovac drži ključ za formiranje parlamenta i Vlade Srbije

Prema RIK, Koalicija Albanaca ima jedan mandat

Bujanovac, 2. maj 2022. – Socijalistička partija Srbije (SPS) zatražila je od Opštinske izborne izborne komisije (OIK) poništavanje ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu, posle kojih je Koalicija Albanaca Doline dobila jedan poslanički mandat. Ukoliko OIK prihvati žalbu SPS-a moglo bi da dođe do odlaganja formiranja parlamenta ali i nove Vlade Srbije.

Socijalisti su žalbu podneli u nedelju 1. maja, a OIK u proširenom sastavu ima zakosnki rok od 72 sata da se o njoj izjasni.

„U slučaju da je OIK usvoji, Koalicija Albanaca žaliće se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK). Ukoliko ona potvrdi odluku OIK, ponovo ćemo se žaliti Upravnom sudu. Sve to, međutim, odlaže usvajanje konačnih rezultata parlamentarnih izbora od 3. aprila, a samim tim i formiranje parlamenta i vlade“, kažu za Bujanovačke u Koaliciji Albanaca.

Ovaj potez SPS ne treba da čudi ako se zna da ulaskom u parlament Šaipa Kamberija, lidera Koalicije Albanaca, ova stranka gubi jedan mandat (sada ima 32).

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta.

 

 




One thought on “Veliki Trnovac drži ključ za formiranje parlamenta i Vlade Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *