Žene se od kovida sporije oporavljaju nego muškarci

Bujanovac, 2. maj 2022. (Foto ilustracija) – Pacijenti sa težom kliničkom slikom imaju duži oporavak, dok se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji, rekla je dr Marija Zdravković, direktorka Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa”.

Ona je za RTS istakla da su žene u pogledu oporavka u goroj situaciji, „verovatno zbog hormonalnog statusa i zbog toga jer su fizički manje aktivne“.

Dodala je da se posledice kovida najčešće reperkutuju na kardiovaskularni i respiratorni sistem, smanjen kapacitet disanja, fokalni miokarditis, i u praksi se ogledaju kroz aritmije.

– Uvek savetujemo, ne samo zbog kovida, da se misli na ishranu, da se vrši kontrola telesne mase, i fizičku aktivnost, ali ne bez provere kardiološkog statusa, naglasila je dr Zdravković.

Rekla je da ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije nakon praznika.

– Mislim da smo kroz vakcinaciju i usvajanjem nekih preventivnih mera koje nismo pre imali u svakodnevnom kontaktu značajno smanjili incidencu virusa korone i ovaj broj ohrabruje i nadam se da će biti još manji, ali to zavisi od svih nas, zaključila je Zdravkovićeva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *