Mitrović: Članovi OIK iz SNS glasaće za ponavljanje izbora u Velikom Trnovcu

Glasanje u V. Trnovcu 28. aprila

Bujanovac, 4. maj 2022. – Članovi Opštinske izborne komisije (OIK) iz koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) glasaće danas za ponavljanje izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu, na osnovu žalbe koju je podnela Socijalistička partija Srbije, potvrdio je za Bujanovačke Nenad Mitrović, šef bujanovačkih naprednjaka.

-Radi se o našem prinicipijelnom stavu da na izborima ne sme da bude kršenja zakona, i zato ćemo glasati za ponavljanje izbora po žalbi SPS, kazao je Mitrović.

U slučaju scenarija da OIK usvoji žalbu SPS, iz Koalicije Albanaca nezvanično poručuju da će se žaliti RIK-u, a ako bude potrebno i dalje Upravnom sudu:

-Mi nastupamo sa pozicije pobednika, a ispostavilo se da nekome smeta jedan albanski poslanik. Ako bude potrebno, idemo na ponovljeno glasanje, kažu u Koaliciji Albanaca.

Izbori na jednom biračkom mestu u V. Trnovcu ponovljeni su 28. aprila posle odluke Upravnog suda kome se na odluku OIK i RIK žalila Koalicija Albanaca Doline, koja je tada dobila jedan poslanički mandat koji je „skinut“ od SPS.

SPS je u nedelju 1. maja podneo žalbu OIK tražeći ponavljanje izbora na ovom biračkom mestu.

SNS u OIK, koja zaseda danas po žalbi SPS, ima dva člana u stalnom i jednog u proširenom sastavu.

OIK ima 8 stalnih članova i isto toliko zamenika postavljenih „po ključu“, od kojih je dvoje predstavnika Srba a ostali su Romi i Albanci.

Prošireni sastav OIK čine predstavnici svih stranaka koje su učestvovale na parlamentarnim izborima, u ovom slučaju 17. U teoriji, stalni i prošireni sastav OIK u Bujanovcu može da ima 25 članova.

Zamenici nemaju pravo glasa osim u slučaju odsustva člana OIK.

Strana koja bude nezadovoljna odlukom OIK ima pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), a zatim i Upravnom sudu.

U praksi bi ovo moglo da znači dodatno odlaganje proglašenja konačnih rezultata izbora 3. aprila, a samim tim i formiranja parlamenta i Vlade Srbije, o čemu su Bujanovačke već pisale.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu je posle izbora 3. aprila odbila je oba zahteva Koalicije Albanaca doline (KAD) za poništavanje glasanja  na dva biračka mesta – u selu Zarbince i u Velikom Trnovcu, a ovu odluku potvrdila je i Republička izborna komisija (RIK).

Predstavnici Srba imaju većinu u stalnom i proširenom sastavu OIK, koji je tada glasanjem 12:9 odbio zahtev albanske koalicije.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *