Ne poništavaju se izbori u Velikom Trnovcu, Koalicija Albanaca u Skupštini

Bujanovac, 4. maj 2022. (Foto: Sednica OIK)- Izbori na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu neće biti poništeni pa će Koalicija Albanaca Doline imati jednog poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije, odlučila je u sredu Opštinska izborna komisija (OIK) koja je odbila žalbu Socijalističke partije Srbije.

OIK u stalnom i proširenom sastavu glasao je rezultatom 8:5 protiv žalbe socijalistama, koji ima 72 sata da za žalbu Republičkoj izbornoj komisiji.

Za poništavanje izbora glasali su članovi iz SPS, SNS i Saveza vojvođanskih Mađara.

Protiv su bili predstavnici albanskih stranaka i član OIK sa liste Muftijin amanet i predstavnik Romske stranke.

Kako javlja reporter Bujanovačkih koji je prisustvovao sednici OIK, predstavnici koalicije NADA, radikali i Zavetnici nisu glasali iako su bili prisutni (član OIK iz koalicije NADA izašao je sa sednice uoči glasanja).

Sednici nisu prisustvovali predstavnici koalicija Moramo i Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Ovom odlukom OIK u Bujanovcu otvoren je put za proglašenje konačnih rezultata izbora 3. aprila, a zatim i za formiranje parlamenta i Vlade Srbije, iako SPS ima pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata.

Prema zakonu, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima izbora rešenjem dodeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redosledu na izbornoj listi. Prvu sednicu Narodne skupštine zakazuje predsednik iz prethodnog saziva, tako da se sednica održi najkasnije 30 dana od dana proglašenja konačnih rezultata izbora. Tada se potvrđuju poslanički mandati, dok je rok za formiranje Vlade 90 dana od konstituisanja parlamenta.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *