Zbog ovih razloga je SPS tražio da se izbori u V. Trnovcu ponište

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 4. maj 2022. (Foto CINS)- Socijalistička partija Srbije (SPS) tražila je poništavanje ponovljenih izbora u Velikom Trnovcu zato što je, kako su između ostalog naveli u zahtevu, birački odbor omogućavao glasanje licima koja nisu na biračkom spisku, ali i zato što je višak od dva glasačka listića u kutiji prikriven tako što se član biračkog odbora ispred Koalicije Albanaca doline potpisao umesto građana koji nisu imali pravo glasa.

Zahtev SPS danas je odbila Opštinska izborna komisija (OIK), o čemu su Bujanovačke pisale.

Kako su naveli iz SPS, u prva dva brojanja broj glasačkih listića u kutiji bio je veći od broja izašlih birača po evidenciji, „a tek nakon trećeg brojanja i manipulacije“ sa izbornim materijalom, kako tvrde, brojke su izjednačene i tako unete u zapisnik.

Inače, višak listića u kutiji dovoljan je razlog za poništavanje izbora po službenoj dužnosti.

„Jedan član biračkog odbora je zaokružio birače upisane pod rednim brojem 867 i 868 iako oni nisu pristupili glasanju, potpisao se u birački spisak umesto njih i to u cilju prikrivanja viška glasačkih listića u glasačkoj kutiji. Birač upisan u izvod iz biračkog spiska pod rednim brojem 868 ne poseduje važeću biometrijsku ličnu kartu, kao ni važeću putnu ispravu i nije podneo zahtev za izdavanje istih, te iz navedenih razloga nije mogao ni glasati“, kaže se, između ostalog, u zahtevu SPS.

Iz SPS-a tvrde i da je 28. aprila na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu bilo omogućeno glasanje bez utvrđivanja identiteta birača uvidom u ličnu kartu, odnosno pasoš, kao i glasanje sa tuđom ličnom kartom.

Naveli su da je izvršena i povreda tajnosti glasanja tako što su članovi biračkog odbora asistirali prilikom glasanja.

„Određenom broju birača je omogućeno da glasaju više puta i to tako što su glasali van biračkog mesta, a zatim ponovo na biračkom mestu“, kaže se u zahtevu.

Među razlozima za poništavanje izbora su i prisustvo neovlašćenih lica na biračkom mestu, kao i evidentiranje preminulih lica da su glasali.

Na odluku OIK-a socijalisti imaju pravo žalbe Republičkoj izbornoj komisiji u roku od 72 sata.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *