Balša Božović: Niko nema pravo da građanima Srbije albanske nacionalnosti uskrati poslanika

Božović: Bez potpunog integrisanja svih nacionalnih zajednica u Srbiji nema govora o tome da je Srbija demokratska država (Foto Wikipedia/MC)

Bujanovac, 6. maj 2022. – Niko nema pravo da građanima Srbije albanske nacionalnosti uskarćuje pravo da imaju svog predstavnika u Skupštini Srbije, da se menja njihova izborna volja i da se šalje poruka da nisu ravnopravni deo našeg društva, rekao je u Bujanovcu Balša Božović na debati na kojoj se govorilo o međuetničkim odnosima i naporima da Srbija bude istinski građansko društvo u organizaciji Regionalne akademije za razvoj demokratije- Srbija 2030.

Nekadašnji narodni poslanik DS Balša Božović iz ove organizacije osudio je pokušaje da se protivzakonito ponište i izmene rezultati poslednjih parlamentarnih izbora i da se albanskoj zajednici uskrati pravo na parlamentarnu reprezentaciju.

Božović je ocenio da bez potpunog integrisanja svih nacionalnih zajednica u Srbiji nema govora o tome da je Srbija demokratska država i da ovo pitanje nadilazi bilo čiji stranački izborni uspeh.

Šaip Kamberi, kandidat za poslanika Koalicije Albanaca doline i predsednik Partije za demokratsko delovanje rekao je da je 2022. godina ključna za to kako će Srbija izgledati 2030. godine i da to zavisi od toga kako će se Srbija odrediti prema nekim od najznačajnijih pitanja, među kojima je i pitanje rešenja statusa Kosova.

– Građani i građanke Preševske doline taoci su onoga što se dešava u odnosima između Srbije i Kosova i za dostizanje trajnog i održivog rešenja neophodna je saradnja svih država Zapadnog Balkana, rekao je Kamberi.

Učesnici su bili i aktivisti, novinari i predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva

Komentarišući brojne opstrukcije i sabotaže u vezi sa poslednjim izborima za narodne poslanike i pokušaje da se albanskoj zajednici ospori izborni rezultat i onemogući parlamentara reprezentacija, Kamberi je ocenio da se albanska zajednica u Srbiji nalazi na raskrsnici.

– Čak su i one političke snage koje su se još od devedesetih godina zalagale za učešće na izborima dovedene u situaciju da preispitaju svrsishodnost svojih stavova o učešću na izborima ili pribeći nekim drugim metodama uz pun rizik da one mogu imati destabilišuće efekte, zaključio je Kamberi.

Na događaju se razgovaralo i o suživotu i toleranciji, ljudskim pravima, pravima nacionalnih manjina, ravnopravnosti, pomirenju, a osim Božovića i Kamberija govorili su Nikola Lazić, urednik portala Bujanovačke, profesorka srpskog jezika u Školi Sezai Suroi Jelena Ranđelović i Kenan Rašitović iz organizacije OFER. Moderator razgovora bio je novinar Jeton Ismaili.

Učesnici su bili i aktivisti, novinari i predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *