Trajno oduzimanje dozvole, ali i vozila: sprema se drakonski zakon o saobraćaju

Bujanovac, 6. maj 2022. (foto ilustracija) – Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja koji je u pripremi, predviđa trajno oduzimanje vozačke dozvole i oduzimanje vozila, rekao je Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pešić je postavio pitanje koji je to broj puta koji ćemo dozvoliti nekome da izgubi dozvolu i da mu se vrati.

-Praksa razvijenih zemalja kaže da je to dva do tri puta, posle čega ta osoba ide na posmatranje i preglede da se vidi da li ima neki problem, i ako ga ima trajno mu se oduzima dozvola – objašnjava Pešić, prenosi Tanjug.

Istakao je da nije pristalica kažnjavanja, jer smatra  da imamo dobro izgrađen sistem kažnjavanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, već uvođenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja u svim školskim i predškolskim ustanovama.

– Ono na čemu moramo da radimo je edukacija ljudi. Kazne su kratkotrajnog efekta i neće trajno uticati na promene ponašanja – poručio je Pešić.

Dodao je da se tako radi u razvijenim zemljama i da je to stav Agencije, struke i Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Uvođenjem predmeta saobraćajno obrazovanje i vaspitanje u svim školske i predškolske ustanove decu ćemo od malih nogu učiti opasnostima i rizicima. Onda smo na taj način formirali generacije dece pešaka, a zatim i generacije mladih vozača – zaključio je.

Trenutna praksa je da se vozaču koji sakupi 18 bodova oduzima vozačka dozvola, pa on potom ide na seminar u Agenciju za bezbednost saobraćaja koji traje 40 časova, posle čega mu se dozvola vraća.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *