Ministarka Mihajlović: Struja mora da poskupi

Bujanovac, 9. maj 2022. – Nije nimalo popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane, a Ministarstvo rudarstva i energetike je pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energijju, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Da EPS ne bi pao na kolena

Ona je u intervjuu agenciji Beta dodala da je korekcija cene najavljena tokom ove grejne sezone kada nije bilo poskupljenja  struje, a kako je sezona prošla sada moraju da se naprave “nove kalkulacije”.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i građane, jer, kako je navela, ta kompanija “mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima”.

– Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. Imamo cenu struje među najnižima u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi. Sve je poskupelo. Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost, rekla je Mihajlović.

Ocenila je da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga “moramo već sada da se pripremamo”.

– Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi, moraćemo i mi. Kod nas se građani greju na struju jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo jer je preskupo, zaključila je ministarka.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *