Mladi Bujanovčani predstavili “Kolekciju imanja i nemanja”

Piše D.Stošić

Bujanovac, 9. maj 2022. – Srbi,  Albanci i Romi iz bujanovačkih škola “Sveti Sava” i “Sezai Suroi” zajedno su istraživali lokalno kulturno nasleđe i u nedelju (8. maj) na gradskom trgu u Bujanovcu izveli svojevrsni performans, odnosno igrokaz za građane pod nazivom “Kolekcija imanja i nemanja”, kojom su na zabavan način predstavili lokalne kolekcionare.

Srednjoškolci su u svom istraživanju otkrili brojne kolekcionare i kolekcionarke, poput sakupljača novčanica, značaka, razglednica, ali i one malo neobičnije poput sakupljača sirovina.

– Ti sakupljači sirovina su ujedno i kolekcionari čistijih ulica, parkova. Oni doprinose lepšem i čistijem Bujanovcu. Neke kolekcije je moguće posedovati i razgledati, poput novčanica, a neke su u mislima i iskustvima kolekcionara, poput kovača koji je kolekcionar zvuka. Otuda i naziv “Kolekcija imanja i nemanja”, pojašnjava za naš portal Tamara Cvetković, koordinatorka obrazovne Grupe 484.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta “Interkulturni dijalog za EU” koji sprovode Grupa 484 i Fondacija “Jelena Šantić”.

– Učenici su kroz istraživanje otkrili te neke tačke koje su nam zajedničke. Kada obratmo pažnju na to šta je naše nasleđe, zapravo shvatimo da je nasleđe uvek interkulturalno, da je nastajalo kroz promene u zajednici. Sve zajednice se razvijaju kroz taj susret sa drugačijim, kroz interkulturni dijalog i kroz negovanje različitosti, istakla je Tamara.

Posetioci su imali priliku da na zabavan način kroz zagonetke i pitalice pogađaju koji je predmet sakriven u kutiji, a svaki od tih predmeta je pričao priču o zajednici, kulturnoj raznolikosti i zanimljivim lokalnim ličnostima koji neguju duh interkulturalnosti.

– Hteli smo da naše građane upoznamo sa zanimljivim ljudima koji se bave starim zanatima ili imaju neki svoj hobi, sakupljaju nešto, ali mi za njih ne znamo, iako su nam tu u neposrednoj blizini. I super smo se zabavljali dok smo radili istraživanje, rekle su Arifka Asani i Šejnoze Sabedine, učenice škola “SvetiSava” i “Sezai Suroi”.

Pored Bujanovca, projekat se  sprovodi i u Vranju, Subotici, Beogradu, Loznici i Sjenici, a finansira ga Delegacija Evropske unije u Srbiji.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *