Ekološka katastrofa: Bujanovčani dišu najotrovniji vazduh u Srbiji

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 10. maj 2022. Zbog još jednog velikog požara na gradskoj deponiji Bujanovčani u utorak ujutru udišu najotrovniji vazduh u celoj zemlji. Koncentracija po zdravlje opasnih pm10 i pm2.5 čestica u vazduhu 10 puta je veća od prihvatljive. Građani traže da nadležni u JP „Komunalac“  odgovaraju za višegodišnje trovanje stanovništva.

Jedan od aparata za merenje kvaliteta vazduha u Bujanovcu, u naselju Karakačka, izmerio je nešto pre 8 časova jutros vrednost od zastrašujućih 418 pm10 čestica po metru kubnom.

Poređenja radi, u istom trenutku u Boru, koji važi za jedan od najzagađenijih gradova u zemlji, vrednost je bila dvostruka manja.

Po Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) granična vrednost za pm10 čestice je 20, a za pm2.5 10.

Kako navodi SZO, PM čestice su odgovorne za 5.400 smrti svake godine u Srbiji!

One se udisanjem talože u najdubljim predelima pluća, unoseći sa sobom i teške metale koji su izuzetno štetni po zdravlje.

U najkritičniju grupu spadaju mala deca, trudnice i stari ljudi, kao i oni koji imaju plućne i kardiovaskularne bolesti.

Novi požar na deponiji buknuo je u ponedeljak uveče, javili su našem portalu ogorčeni građani, šaljući slike sa lica mesta kao dokaz.

Rukovodstvo JP „Komunalac“ poslednje dve godine upire prstom u sakupljače sekundarnih sirovina označavajući ih kao glavne krivce za požare.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *