Koalicija Albanaca ne ide na ponovljene izbore u V. Trnovcu ako sud potvrdi odluku RIK-a

Bujanovac, 11. maj 2022. – Ukoliko Upravni sud potvrdi odluku Republičke izborne komisije (RIK), Koalicija Albanaca doline „blizu je odluke“ da ne pozove svoje birače u Velikom Trnovcu da ponovo izađu na izbore, saznaju Bujanovačke.

Kako navode naši izvori, Koalicija Albanaca „preispitaće procese“ u koje je do sada albanska zajednica ušla sa Vladom Srbije.

Lider koalicije i kandidat za poslanika Šaip Kamberi objavio je da „autoritarna vladavina Vučića i Dačića u Beogradu deluje u cilju kako bi isključila i ono malo Albanaca koji su ostali u državnim institucijama„. Dodaje da i da su njih dvojica politički instrumentalizovali RIK.

Ova koalicija podneće u zakonskom roku ove nedelje žalbu Upravnom sudu na odluku RIK-a koji je poništio ponovljene parlamentarne izbore u Velikom Trnovcu od 28. aprila, pošto je usvojio prigovor Socijalističke partije Srbije (SPS) na rešenje Opštinske izborne komisije u Bujanovcu, koja je prehodno odbila zahtev SPS da se izbori ponište zbog neregularnosti.

Iz Koalicije Albanaca doline, koja je na ponovljenim izborima na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu osvojila dovoljan broj glasova za poslanički mandat, navode da je odluka RIK-a politički motivisana.

-Iz ove odluke jasno je da država ne želi ni jednog Albanca među 250 poslanika. Iako još uvek nismo doneli zvaničnu odluku, blizu smo tome da ne učestvujemo na ponovljenim izborima ako do njih dođe i posle naše žalbe Upravnom sudu. Smatramo da se sve pretvorilo u farsu i da nema smisla da maltretiramo ni birače ni sebe, ali ćemo takođe i preispitati sve dosadašnje procese u koje sa državom ušla albanska zajednica, nažu nezvanično u koaliciji.

Podsetimo da je uoči parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila Vlada Srbije aktivirala dijalog o Planu o 7 tačaka o integraciji albanske zajednice, o čemu su Bujanovačke pisale.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *