Kosovska ministarka: Moguće vojno delovanje Srbije prema Kosovu

Bujanovac, 11. maj 2022. Rat Rusije protiv Ukrajine mogao bi da podstakne Srbiju da vojno deluje protiv Kosova, kaže kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Gervala je  na kraju trodnevne posete Izraelu izjavila za “Jerusalem Post” da su vidljive sličnosti između delovanja Rusije u Ukrajini i Srbije u regionu.

-Zabrinuti smo da bi Balkan mogao da bude sledeća vruća tačka – rekla je Gervala.

Po njenim rečima, Srbija je postala “ruski satelit na Balkanu“, a posebno je zabrinuta što Srbija ima vojne planove za Kosovo.

Rekla je da bi jačanje veza Kosova sa Evropskom unijom uticalo na odlaganje takve akcije.

-Situacija je toliko nestabilna da smo imali srpsku vojsku i bombardere MiG 29 koji su leteli na našoj granici. Čujem onu staru retoriku i zabrinuta sam da to ne postane nešto više od retorike – rekla je Gervala.

Dodala je da je rat Rusije i Ukrajine poslao poruku da su „granice i etnički problemi“ ponovo na dnevnom redu.

-Priče o granicama i promenama granica na Balkanu oduvek su bile stvar rata – istakla je ona.

Izrazila je nadu da će i Izrael i svi drugi koji imaju dobre odnose sa Srbijom, iskoristiti te dobre odnose da prenesu poruku da je sada vreme da se odluči za stranu, jer ne može više da sedi na dve stolice.

-Do sada je bilo moguće da Srbija dobije novac od EU i da sa tim novcem kupuje rusko oružje, ali to više nije moguće – rekla je Gervala.

Po rečima, Vlada Srbije mora da pošalje jasnu poruku da novi rat na Balkanu nije opcija.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *