Bujanovac se četvrti dan guši u dimu, građani najavljuju patrole oko deponije

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 12. maj 2022. Intenzivno trovanje Bujanovčana i meštana okolnih sela dimom traje već četiri dana koliko bukti požar na gradskoj deponiji. U četvrtak ujutru vazduh u Bujanovcu je ponovo bio „jako zagađen“, pokazali su aparati za merenje kvaliteta vazduha, a niko od nadležnih u JP „Komunalac“ i Opštini nije odgovario na pitanja Bujanovačkih.

Ogorčeni građani ponovo su jutros slali snimke i fotografije iz grada i poteza oko deponije, zahtevajući da se pod hitno nešto učini ili će, kako kažu, morati da „uzmu stvar u svoje ruke“.

-Izgleda da ćemo morati da organizujemo patrole oko deponije, da vidimo jednom ko pali i ko nas truje sve ove godine – kaže jedan sugrađanin.

Inače, iz komunalnog preduzeća za paljevine optužuju sakupljače sekundarnih sirovina, nijednog trenutka ne preuzimajući odgovornost što već dve godine ne mogu da spreče požare.

Bujanovačke su već pisale da je u utorak ujutru zbog požara na deponiji vazduh u Bujanovcu bio najzagađeniji u celoj Srbiji.

Deponija gori od ponedeljka uveče, kada su intervenisali i vatrogasci, ali bezuspešno.

Koncentracija smrtonosnih PM čestica jutros je bila manja nego u utorak – jedan od aparata u Bujanovcu je pokazivao vrednost 115, a u Žuželjici 146, što je 3-4 puta više od dozvoljenog.

-Opet se ne vidi Bujanovac sa auto-puta, gust dim, katastrofa – pisao nam je jutros jedan čitalac.

Direktor JP „Komunalac“ Ruždi Halili, koji je pre dve godine obećao postavljanje ograde oko deponije, pa i kamere, nije odgovorio na naša pitanja, kao i načelnica opštinskog Odeljenja za investicije i razvoj Fazila Azemović, koju smo pitali dokle se stiglo sa transfer stanicom.

Za ovo postrojenje od 2015. godine potrošeni su milioni, a samo budžetom za ovu godinu predviđeno je 14 miliona dinara, uz dodatnih 8 miliona iz ministarstva koje vodi Novica Tončev.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *