Vučić: Priština zatražila članstvo u Savetu Evrope

Bujanovac, 12. maj 2022. Priština je podnela zahtev za prijem u Savet Evrope, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio za sutra sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić je danas izjavio da je kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore  Donika Gervala predala  zvaničan zahtev za ulazak Prištine u Savet Evrope i ocenio da je time Priština srušila još jedan sporazum koji su potpisali –  Vašingtonski sporazum, prenosi RTS.

Vučić je rekao da Priština “10 godina gazi Briselski sporazum, a sada su brutalno pogazili i Vašingtonski sporazum i Rezoluciju 1244”.

Poručio je da će Srbija dati sve od sebe da pokaže da može da se bori.

-Mentori Prištine su mnogo jači, ovu igru vode ključne zapadne zemlje, a mi smo mala slobodarska zemlja koja čuva svoj suverenitet i pravo na svoje odlučivanje – rekao je predsednik.

Naglasio je da se Srbija neće povući i predati pred ucenama.

-Oni će sve da urade da priznamo nezavisnost takozvanog Kosova, a na nama je da čuvamo svoju zemlju – kaže on.

Dodao je da je Priština dobila podršku SAD za ulazak u Partnerstvo za mir, ali da to ne vredi previše ukoliko ne dobiju od Srbije zeleno svetlo.

-Ovo ima dodatni efekat na odnose u regionu, kome je to potrebno i ko je Prištinu nagovorio da podnese ovu inicijativu, naš odgovor mora da bude pametan i miran, da sačuvamo stabilnost –  rekao je Vučić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *