Ministarka Mihajlović ponovo o poskupljenju struje: Trebalo bi zbog EPS-a

Bujanovac, 17. maj 2022. Struja treba da poskupi kako bi Elektroprivreda Srbije (EPS) mogla da nabavi opremu za proizvodnju uglja, rekla je u utorak ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović

Ona kaže da razume što predsednik Aleksandar Vučić kaže da struja neće da poskupi i dodala da je njen posao da kaže zašto bi to ipak trebalo da se dogodi.

-Ja moram da kažem da je posao Ministarstva i moj lično da stvorimo uslove da EPS i druga energetska preduzeća mogu da funkcionišu, ne samo u ovoj krizi, nego da obezbede dovoljne količine električne energije da ne uvozimo ugalj, jer ako imamo EPS koji uvozi struju i ugalj, onda nam ne treba EPS – rekla je Mihajlović na konferenciji „Obnovljivi izvori energije – prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael”, prenosi Politika.

O poskupljenju struje ona je govorila i pre desetak dana, navodeći iste razloge.

Ministarka je istakla da je proizvodnja struje jedina oblast u kojoj Srbija može da bude samodovoljna, i da čak izvozi.

Ona je sada građanima poručila da struja nije jeftina, jer je to najplemenitiji oblik energije i da ćemo morati svi da štedimo i ponašamo se racionalno.

-EPS-u treba novac, taj novac uzima kroz kredite, država to garantuje, ali im treba i cena električne enerije – navela je Mihajlović.

Procenila je da će oko 200.000 domaćinstava biti obuhvaćeno povlasticama za plaćanje električne energije kada bude usvojena odgovarajuća Uredba Vlade.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *