Milković: Za probleme Srba u Bujanovcu odgovorni lokalna vlst i Koordinaciono telo

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 18. maj 2022. – Problem vodosnabdevanja Žuželjice i Božinjevca još uvek nije rešen i pitanje je da li će ova sela imati vodu u nastupajućim letnjim danima,  ali to je samo jedan od problema za koje Miodrag Milković, politički predstavnik Srba okrivljuje lokalnu vlast, ali i Koordinaciono telo za koje kaže da nije učinilo ništa za srpsku zajednicu.

– Treba da se završi sistem vodosnabdevanje okolnih sela i sve je odrađeno u tehničkom smislu, ali definitivno vode nema. To je ono što stvarno deluje obeshrabrujuće. Tražili smo pomoć Koordinacionog tela u rešavanju tih problema i ne samo tih, ali Koordinaciono telo još uvek nije uspelo da animira lokalnu vlast – kaže za naš portal Miodrag Milković, predsednik odbora Samostalne seljačke stranke.

Govoreći o prošlogodišnjim protestima meštana okolnih bujanovačkih sela ispred Opštine zbog nedostatka vode za piće, Milković se zapitao da li će to biti slučaj i ove godine.

Uz podsećanje da je Koordinaciono telo formirano radi efikasnije komunikacije ovog dela zemlje sa Beogradom i ističući uložena sredstva države, Milković kaže da se očekuje daleko ekspeditivniji rad.

– Čeka se pomoć ovog tela za rešavanje projekata iz prethodnih godina, a da ne pričamo o ovogodišnjim projektima. Nismo imali gotovo nikakvu kontrolu u realizaciji projekata.  Ovde se ne radi o politizaciji ili da nekoga okrivimo, samo se radi o realizaciji onoga što je dogovoreno i isplaćeno – dodaje Milković.

Osvrnuvši se na prolongiranje realizacije projekata rekonstrukcije bujanovačke osnovne i srednje škole, ukazao je na odgovornost lokalne vlasti.

– Ovde nije novac problem, problem je realizacija.  Da li opštinske vlasti toliko potcenjuju srpsku zajednicu ili je u pitanju nestručnost,  ja bih voleo da je pre ovo drugo – naglašava Milković.

Kritikovao je indeferentan odnos lokalne samouprave prema problemima svojih građana ističući da se ne radi o nacionalnoj pripadnosti, već, kako je rekao, o “tehničkoj organizaciji naše lokalne samouprave  koja je na vrlo niskom nivou”.

– Kada se sve sumira vraćamo se na lokalnu samoupravu za koju nemamo rešenje kada je u pitanju običan čovek kao  korisnik njenih usluga i nepoverenje građana je sve veće – kaže Milković.

Naglasio je da je nedopustivo da lokalna samouprava postoji samo da bi  ljudi koji tamo rade primali plate.

Po Milkoviću, kada su u pitanju obične potrebe građana neke stvari se ponavljaju, pa otuda i potreba za razgovorom sa predstavnicima Vlade o načinu funkcionisanja Koordinacionog tela.

– Kao predstavnici srpske zajednice tražićemo promenu u načinu funkcionisanja Koordinacionog tela u delu  gde je neophodno da sredstva idu preko opštine, jer je očigledna opstrukcija opštine kada se radi o projektima u srpskoj zajednici – zaključuje Milković.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *