Mustafa poziva Savića da obelodani imena svih pasivizovanih građana

Piše: N. Stevanović

Goran Savić

Bujanovac, 19. maj 2022. Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa pozvao je načelnika Policijske stanice Bujanovac Gorana Savića da obelodani imena i prezimena i tačan broj meštana bujanovačke opštine kojima je pasivizovano prebivalište od 2008. do 2021. godine.  Bujanovačke su od Mustafe zatražile komentar na zvaničan podatak policije da su od početka prošle do aprila ove godine pasivizovana prebivališta svega 84 građana u opštini, dok politički lideri Albanaca govore o „masovnoj i selektivnoj pasivizaciji“, pa i „administrativnom etničkom čišćenju“ u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

Mustafa ponovo tvrdi da se radi o oko 6.000 građana izbrisanih iz registra, pozivajući se na istraživanja nevladinih organizacija.

Pasivizacijom se, kako kaže, onemogućava ostvarivanje osnovnih ustavnih i ljudskih prava pripadnika albanske zajednice, kao što je prava na lične dokumente.

„Do broja od oko 6.000 hiljada pasivizovanih adresa došle su Nevladine organizacije i stručni naučni istraživači, a u nedostatku transparentnosti Ministarstva unutrašnjih poslova u pogledu tačnog broja pasivizovanih prebivališta u tri opštine Preševske doline (Preševo, Bujanovac i Medveđa)“, navodi Mustafa u pisanom odgovoru Bujanovačkim.

Po njegovim rečima, upravo su te organizacije i stručnjaci  konstatovali da je primena Zakona o prebivalištima i boravištima selektivna i masovna, jer se fokusira na pripadnike albanske zajednice u odnosu na druge opštine u Srbiji.

„Helsinški komitet iz Beograda je u najnovijem izveštaju o Albancima Preševske doline ovaj proces opisao kao „upotrebu administrativnih sredstava za etničko čišćenje“, kaže predsednik NSA.

On je pozvao Savića i da kaže po kojoj pravnoj proceduri, odnosno po kom pravnom ili podzakonskom aktu, propisu ili uputstvu su izvršene sve pasivizacije prebivališta i zašto ta lica ne mogu ostvariti pravo na ličnu kartu i pasoš.

Ponovio je stav  da je pasivizovanje prebivališta anti-ustavni proces protivan osnovnim ljudskim pravima.

„Smatramo da se koristi za politički obračun sa pripadnicima albanske zajednice“, navodi Mustafa.

Naglasio je i da nema nikakvu nameru da ulazi u bilo kakvu medijsku raspravu ni sa načelnikom Policijske stanice u Bujanovcu, ali ni sa načelnicima policije u Preševu ili Medveđi.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *