Poreska u akciji: Zatvorena 143 lokala

Bujanovac, 19. maj 2022. (foto arhiva) – Za 20 dana od početka pune primene Zakona o fiskalizaciji Poreska uprava je zatvorila 143 objekta zbog fiskalnih prekršaja.

Nema zaštićenih i tolerancije – poručila je na RTS Nataša Arsić, načelnica Odeljenja za strateške rizike u Poreskoj upravi.

Po njenim rečima, izvršeno je 760 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnog uređaja,  a mera zabrane obavljanja delatnosti na 15 dana izrečena je u 138 objekata, a pet je zatvoreno na 90 dana.

Arsić je istakla da dužina zabrane rada zavisi od toga da li su prvi, drugi ili treći put uhvaćeni u prekršaju.

-Mislim da su oni kasno ušli u sam proces fiskalizacije, ali ovde nisu bile samo kontrole uvođenja fiskalnih uređaja u novi sistem već je bila i kontrola onih koji ne izdaju račune – objasnila je.

Dodala je da se sve kontrole koje se rade u Poreskoj upravi, ne samo evidentiranje prometa preko fiskalnih uređaja nego i sve ostale poreske kontrole, rade isključivo na bazi analize rizika i kriterijuma za izbor obveznika za kontrolu.

Kriterijumi upućuju na delimično ili potpuno nepoštovanje propisa, kaže ona, pa se u skladu s tim se opredeljuju kontrole obveznika.

Istakla je da će pijačni prodavci do kraja godine biti u posebnom statusu.

-Uredba je promenjena u skladu sa njihovim zahtevima, do kraja godne su oslobođeni fiskalnih uređaja – rekla je Arsić.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *