Festival „Mirdita, dobar dan“ od 25. maja u Beogradu

Bujanovac, 20. maj 2022. (foto arhiva) – Izložbom “Sve naše suze” biće otvoreno deveto izdanje festivala “Mirdita, dobar dan!” koji se od 25. do 28. maja održava u Beogradu.

Kako se navodi u saopštenju organizatora, ovogodišnji festival predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo.

– Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama. Građani i građanke Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje kojima danas svedočimo – rekla je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Festival će započeti izložbom “Sve naše suze” u sredu 25. maja sa početkom u 18 časova, a postavka će biti izložena do 1. juna u prostoru Endžio Hab.

Svečanost povod otvaranja festivala na programu je 26. maja od 18 sati, u dvorištvu Centra za kulturnu dekontaminaciju, nakon čega sledi predstava “Stifler”, koja kritički promatra moralne standarde koje društva često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka.

Drugog dana festivala nastupaće popularni kosovski izvođač Špata Dede, dok će deveto izdanje festivala biti zatvoreno žurkom DJ-a Genca Eljezaja u XL Baru.

Film “Košnica”, rediteljke Bljerte Bašoli, koji je ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar, premijerno će biti prikazan beogradskoj publici 28. maja u Jugoslovenskoj kinoteci sa početkom u 20 časova.

Festival “Mirdita, dobar dan!” održava se u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *