Sud odbio žalbu albanske koalicije, Trnovac ide ponovo na izbore

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 20. maj 2022. Meštani Velikog Trnovca kod Bujanovca po treći put će glasati na parlamentarnim izborima, odlučio je Upravni sud u Nišu. Sud je odbacio žalbu Koalicije Albanaca doline na odluku Republičke izborne komisije kojom su poništeni izbori na biračkom mestu broj 6 u školi „Muharem Kadriu“.

U presudi koja je objavljena u petak navodi se, pored ostalog, da na osnovu iznetih razloga ožalbenim rešenjem nije povređen zakon na štetu žalioca.

Po saznanjima Bujanovačkih, Koalicija Albanaca doline bila je „blizu odluke“ da ne pozove svoje birače u Velikom Trnovcu da ponovo izađu na izbore, u slučaju ovakve odluke suda.

Na ovom biračkom mestu izbori su već jednom ponovljeni 28. aprila kada je albanska koalicija koju predvodi Šaip Kamberi osvojila 677 glasova, što je bilo dovoljno za jedan poslanički mandat.

Do prvog ponavljanja je došlo po žalbi Kamberijeve liste, koja na izborima 3. aprila nije prešla cenzus.

Međutim, poništavanje ponovljenih izbora potom je zatražila Socijalistička partija Srbije (SPS), koja je izgubila jedno poslaničko mesto ulaskom albanske koalicije u Skupštinu, navodeći u prigovoru brojne neregularnosti.

Opštinska izborna komisija (OIK) je prigovor odbacila, ali ga usvaja RIK 9. maja i donosi rešenje o poništavanju izbora na šta se albanska koalicija žalila sudu.

Presudom suda odluka RIK je potvrđena tako da će Trnovčani po treći put u dva meseca na izbore, a tačan datum održavanja naknadno će utvrditi RIK.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *