Veterinarska stanica Bujanovac: 70 godina sa vama

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 21. maj 2022. – Bujanovačka Veterinarska stanica, jedna od 5 nauspešnijih u Srbiji, ove godine obeležava 70 godina rada i postojanja. Direktor Miodrag Milković ističe da je timski rad zaposlenih najzaslužniji za uspeh i da će ovaj značajni jubilej obeležiti izložbom goveda i ovaca 1. oktobra na stadionu u Levosoju.

– Biće izložena najbolja grla, a sa selekcijom krećemo negde u junu mesecu. Učestvovaće svi naši reproduktivni centri koji nas snabdevaju genetskim materijalom iz Novog Sada, Velike Plane i Beograda, ali i gosti iz Nemačke i Austrije koji su vlasnici bikova koje mi koristimo – najavljuje Milković za Bujanovačke.

Ponosni na 5000 plotkinja koje daju telad, Milković se nada da će se kroz program veštačkog osemenjivanja sa najkvalitetnijim genetskim materijalom poboljšati prihod seljaka.

– Možemo da se pohvalimo jednim od najboljih genetskih sastava stočnog fonda za sve delove Republike Srbije. Ulagali smo veoma mnogo kada je u pitanju genetski sastav goveda, ovaca i svinja uz dugogodišnji multietnički projekat veštačkog osemenjavanja u saradnji sa Opštinom Bujanovac i Koordinacionim telom Vlade Srbije – dodaje on.

Njihov najbolji promoter su, kako kaže, nakupci stoke koji plasiraju telad sa ovih prostora po čitavoj teritoriji Srbije i to je jedna od karakteristika po kojoj je Veterinarska stanica Bujanovac prepoznatljiva u svom uspešnom poslovanju.

Osnovana davne 1952. godine kada je o zdravstvenoj zaštiti životinja na teritoriji opštine Bujanovac brinulo svega dvoje zaposlenih, ova ustanova danas broji 34 radnika, među kojima je 8 doktora veterine i 2 agronoma.

– Naša stanica je među prvih pet najuspešnijih stanica u Srbiji po broju zaposlenih i po uspehu u zdravstvenoj zaštiti životinja. Imamo najsavremeniju dijagnostičku opremu, od ultra zvučnog aparata do mikroskopa – ističe Milković.

Kastracija, sterilizacija, vakcinacija i lečenje malih životinja i kućnih ljubimaca samo je deo poslova koji spada u oblast delovanja bujanovačke stanice.

Veterinarska stanica se finansira iz sopstvenih prihoda bez ikakvih dotacija iz budžeta, što je za direktora Milkovića još jedan dokaz da “pitanje vlasničke strukture nije imperativ za opstanak firme”.

– Poslujemo kao svaka piljara što takođe mislim da nije dobro, jer smo ipak deo javnog zdravlja Srbije, regiona i Evrope, a trgovina sa zdravljem ne treba da postoji – pojašnjava Milković.

Od osnivanja do danas, Veterinarska stanica Bujanovac ide u korak sa vremenom, osavremenjuje svoju opremu i usluge, a timski rad zaposlenih omogućuje visok kvalitet pruženih usluga.

– Suština našeg uspeha je naš timski rad i uvažavanje čoveka kao zaposlenog u firmi, jer veterina i zdravlje životinja nisu normativno verifikovani. To je kvalitet rada pojedinca na terenu. Najvrednije što jedna firma ima jesu ljudi, a uspeh zavisi od njihovog sklada i međusobnog uvažavanja – zaključuje  Milković.

Registrovana za teritoriju opštine Bujanovac i Preševo, delovanje Veterinarske stanice se prostire u čak 96 naseljenih mesta.

U okviru stanice posluju i tri poljoprivredne apoteke, u Bujanovcu, Preševu i selu Klenike.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *