Ministar Vulin ponovo vređa Albance preko sajta MUP-a

Ragmi Mustafa

Bujanovac, 23. maj 2022. (foto FB Mustafa) – Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa ocenio je da je uvredljiv govor i jezik mržnje prema Albancima postao uobičajen u Srbiji i da ga slobodno koristi i institucija kao što je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

On je reagovao nakon što je na sajtu ministarstva objavljen tekst pod naslovom “Ministar Aleksandar Vulin: Vučić je veliki Srbin, predsednik svih Srba, a mali Kurti nije ni predsednik svih Šiptara na Kosovu”.

-Dakle, jezik uvreda prema Albancima, osim što je instrumentalizovan, postao je uobičajen. MUP Srbije slobodno koristi uvredljiv i kriminalizovan izraz „šiptari“ – naveo je Mustafa na Fejsbuku.

Dodao je da je to isto ministarstvo koje nastavlja da pasivizuje prebivališta brišući Albance i uskraćujući im osnovna ljudska prava.

-Umesto da napreduje u primeni ljudskih prava i inkluzivnosti, ovo ministarstvo produbljuje jaz jezikom mržnje prema Albancima. Nisu Albanci krivi što Vlada Srbije nema demokratske kapacitete. Zato Albanci s pravom ne osećaju Srbiju kao svoju državu. Adresa je u Beogradu, u Vladi Srbije, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, u ministru Vulinu – kaže Mustafa.

Predsednik NSA je ranije tužio ministra Vulina zbog termina “šiptari”, ali je Viši sud u Beogradu odbacio tužbu kao neosnovanu, dok je Mustafinu žalbu potom odbio Apelacioni sud.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *