Vlasnici radnji dužni da plate zakup za robu na trotoaru

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 23. maj 2022. – U prošlonedeljnoj akciji opštinske komunalne inspekcije, tri preduzetnika su kažnjena sa 40.000 dinara zbog neovlašćenog zauzimanja javnih površina. Iz inspekcije poručuju da akcija još uvek traje.

Kako je za Bujanovačke rekao komunalni inspektor Ibro Idić, kontrola se sprovodi na osnovu Odluke o komunalnom uređenju, a Odeljenje za urbanizam je sklopilo ugovore dvadesetak vlasnika radnji koji zauzimaju javne površine tako što izlažu robu.

– Ako hoće da izlože robu moraju da se jave nadležnom Odeljenju za urbanizam, zaključe ugovor, plate prostor na mesečnom nivou i postupe prema rešenju. Kada je u pitanju zauzeće javne površine 1,40 metara trotoara mora biti slobodno za prolaz pešaka – rekao je Idić.

On je istakao da se kontrola zauzimanja javnih površina sprovodi u letnjim mesecima kada je protok ljudi veći, sa ciljem da se omogući bolja prohodnost na trotoaru.

Dodao da se vlasnicima radnji najpre nalaže da uklone izloženu robu i ukazuje na mogućnost zaključenja ugovora.

– Svi vlasnici radnji koji su se javili, nakon dobijanja ugovora i uplate moći će da izložu robu na onoj kvadraturi koju su dobili rešenjem – zaključuje Idić.

Bujanovačke su pokušale da od načelnika Odeljenja za urbanizam Basrija Memetija saznaju po kojim cenama se može zakupiti javna površina, ali on nije odgovorio.

Kazna za neovlašćeno zauzimanje javne površine iznosi 40.000 dinara, a njenim plaćanjem u roku od 8 dana iznos se smanjuje za 50 odsto.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *