Muke radnika Vlasinskih HE: Do Kragujevca bez ‘leba, sa uzorcima mokraće i stolice u rukama

U utopijskom romanu Vladimira Vojnoviča „Moskva 2042“, ima deo u kome žitelji ruske prestonice u redovima stoje pred specijalizovanim šalterima raspoređenim u čitavom gradu, držeći u rukama posude sa svojim nus proizvodom, koji su dužni da predaju radi dalje prerade i upotrebe.Paralela možda i nije umesna, ali iz priče koja sledi Surdulica maja 2022. neodoljivo podseća na distropijsku Moskvu 2042, ne samo zbog opisane scene


Bujanovac, Surdulica, 24. maj 2022. – Zaposleni „Vlasinskih hidroelektrana“ ovih su dana u ozbiljnoj panici zbog samo naizgled običnog putovanja koje im predstoji iz Surdulice, gde rade, do Kragujevca.

Ovo putovanje u jednom pravcu dugo gotovo 250 kilometara, koje im je zakazalo i organizovalo rukovodstvo firme početkom juna, već im stvara ozbiljne traume jer ih očekuje ozbiljno i, kako kažu, bespotrebno maltretiranje:

-Sve je ovde apsurdno i nerazumno, uvodi nas u priču jedan od zaposlenih ovog državnog preduzeća koje je deo Elektroprivrede Srbije (EPS).

Kragujevac je, zna svako ko je ikada boravio u Miloševom gradu, lepa varoš, ali trudbenici Vlasinskih HE ne idu tamo turizma radi, već u Zastava-Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika (ZZRZ) na redovni sistematski pregled zakazan od 1-3. juna „obavezan za sve koji su na radnim mestima sa posebnim rizikom“.

-Do sada smo redovne sistematske preglede obavljali u Surdulici ili Vladičinom Hanu, i nikome nije jasna odluka poslovodstva da sada moramo čak u Kragujevac. Verovatno se radi o odluci na nivou kompanije“, objašnjava naš sagovornik.

Možda bi se neko od zaposlenih i radovao besplatnom putovanju, da nije zvaničnog cirkularnog mejla koji čitaju uz nevericu i kiseli osmeh, a čiji sadržaj prenosimo:

„Zbog novog, unapređenog programa koji koristi zdravstvena ustanova iz Kragujevca koja obavlja lekarske preglede, hitno su nam potrebni brojevi telefona i adresa zaoslenih koji idu na preglede. Naravno, svi koji idu na preglede ne treba da jedu i piju ništa osim vode i eventualne terapije dvanaest sati pre pregleda…“, stoji u mejlu uz napomenu da u krugu ustanove „ni u neposrednoj blizini“ ne postoje ni kantina ni pekara.

Vlasinske HE

Zbog toga, sledi logično uputstvo brižnog rukovodstva:

„…Treba da ponesemo hranu i vodu da konzumiramo posle pregleda“. 

-Polazimo u ranu zoru, do Kragujevca treba najmanje tri sata, a ko zna koliko će trajati pregledi. Ko da izdrži bez hrane, posebno kolege poput mene koji zbog lekova moraju da jedu“, brine se sagovornik.

Ali, to nije sve, najslađe smo ostavili za kraj:

„Bočice za urin i stolicu dobiće svi početkom iduće nedelje da pripremite uzorke za ispitivanje“. Kraj citata.

-To u prevodu znači da ćemo svi do Kragujevca u rukama, džepovima ili ko se kako snađe morati da nosimo svoju „kaku i pišku“, objašnjava radnik ove firme ono što je svakako jasno i čitaocu ovog teksta.

Satima bez hrane, dodaje, sa izmetom i mokraćom u rukama-pravac Kragujevac

Inače, da ne bude zabune, ZZRZ Zastava zaista je referentna ustanova za zdravlje i bezbednost radnika.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *