Na popis stanovništva bez ličnih dokumenata

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 25. maj 2022. Popis stanovništva u Srbiji, koji će se sprovesti u oktobru, biće potpuno u skladu sa svim evropskim standardima i mislim da neće biti razloga za bojkot od strane albanske zajednice, rekao je ambasador misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu danas u Bujanovcu odgovarajući na pitanje našeg portala. Šef OEBS-a, ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević boravili su u Bujanovcu kako bi sa predsednikom opštine Bujanovac Nagipom Arifijem razgovarali o predstojećem popisu.

Bratu  je rekao da je ostalo da se pruže odgovori na pojedina pitanja i ispune detalji koje će zahtevati albanska zajednica, a kako će izgledati popis objasnio je slikovito.

-Za popis neće biti potrebna dokumenta. Tako da će neko moći da kaže: Moj sin Špetim trenutno ne živi ovde, već u Nemačkoj. Pa će Špetim biti registrovan kao stanovnik Bujanovca ili bilo kog drugog mesta, ali nije rezident – rekao je Bratu.

Članovi porodica pa čak i komšije, dodao je, moći će da popisivačima daju informacije o drugim članovima porodice koji u tom trenutku nisu kod kuće, tako da će i oni biti pobrojani (popisani).

Da je ovakav način popisivanja po evropskim standardima potvrdila je ministarka.

Čomić, Bratu, Arifi

Ona je naglasila da ovaj sastanak pokazuje da se neće raditi ništa bez Albanaca za stolom kada se radi o temama koja se tiču ove zajednice, a jedna od njih je i popis.

-Nećemo nalaziti rešenja za popis Albanaca u Srbiji bez predloga predstavnika albanske manjine i neće se planirati budućnost ovog dela Srbije bez predloga Albanaca. To je naš cilj i želimo da obezbedimo osećanje kod Albanaca da je dobro izaći na popis, da je to proces koji nadgleda, kontroliše i finansira Evropska unija i da je popis u interesu albanske zajednice, ali i Srbije u celini – rekla je ministarka.

Govoreći o pitanjima i detaljima, na koje je tražio odgovor od Čomić i Kovačevića,  Arifi je apostrofirao popisnu komisiju na nivou lokalne samouprave, instruktore, popisivače, da li će formular biti dvojezičan.

Naglasio je da je dobio obećanje i garancije da će odgovore dobiti za nekoliko dana.

-Mogu da kažem da je aktuelni Zakon o popisu stanovništva u odnosu na prethodni dosta unapređen u pravcu evropskih standarda. Imamo garancije i ambasadora i ministarke, ali videćemo kad dobijemo odgovor – rekao je Arifi posle sastanka.

Albanska zajednica u Bujanovcu, Preševu i Medveđi bojkotovala je popis 2011. godine.

Iz tog razloga su eksperti međunarodne zajednice 2015. godine uradili procenu broja stanovnika u tri opštine po kojoj je opština Bujanovac u godini popisa imala 38.300 stanovnika, opština Preševo 29.600 i opština Medveđa 7.442 stanovnika.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *