Evo na koje sve načine možete uštedeti struju, savetuje bujanovački električar

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 26. maj 2022. – “Gasi svetlo, štedi struju” redovno se može čuti od starijih članova skoro svakog domaćinstva u Srbiji.  U uslovima kada svet potresa energetska kriza, utisak je da su zapadnjaci u štednji električne energije disciplinovaniji, dok “građani Srbije troše, kao da ne plaćaju” kaže nam lokalni električar i serviser kućnih aparata sa kojim su Bujanovačke razgovarale o štednji struje.

Da odvrtanjem sijalice štedimo struju ukazala nam je i premijerka Srbije  Ana Brnabić, ispričavši anegdotu iz svog života u Londonu koju su su preneli medji, ali za električara sa kojim smo razgovarali, veći problem u potrošnji struje od sijalica jesu bojler, šporet i pegla.

– Ne bih komentarisao “visoku politiku” odvrtanja sijalica, ionako živimo u mraku, ali najveći potrošači su bojler, rerna, ringla i pegla, pa je svakako preporuka da se preorijentišemo na “noćni režim rada” kada je struja jeftinija –  savetuje sagovornik sa dugogodišnjim iskustvom u elektrici.

Kaže nam da jedno domaćinstvo u proseku potroši oko 30 odsto struje po jeftinijoj tarifi, dok 70 odsto potrošnje ide po skupljoj tarifi.

Cena struje u zelenoj zoni po višoj tarifi košta oko 6 dinara po jedinici, u nižoj tarifi do 2 dinara, dok je plava zona u koju sva domaćinstva “prelaze” nešto skuplja- viša tarifa oko 9 dinara, niža do 3 dinara.

– Ako želimo da smanjimo mesečni iznos na računu za struju preporuka je da se bojler, veš mašina i sudo mašina, uključuju noću kada je struja i do četiri puta jeftinija, a one domaćice koje mogu, neka peglaju noću – savetuje on.

Struja će se uštedeti i zamenom običnih sijalica sa njihovom “led” varijantom.

– Led sijalice su manji potrošači i ako imamo pet takvih sijalica u domaćinstvu koje prosečno troše 60 wati računica je jasna, ali svakako ne treba ni njih ostavljati upaljene non-stop – dodaje.

Kompjuteri, televizori, klima uređaji, mali kućni aparati poput, radija ili blendera mogu biti uređaji na kojima će se uštedeti struja ukoliko se isključe posle upotrebe.

– Što se tiče zamrzivača i frižidera noviji modeli su napravljeni tako da troše do 170 kw na sat, dok su ovi stariji trošili i do 300, pa je i tu računica jasna – kaže on.

Štednja struje je jedno, a štednja novca drugo, ali racionalnom potrošnjom jednog, kako kaže, uštedećemo drugo.

– Svako domaćinstvo ima svoje navike, ljudi štede i trude se da troše manje, a korišćenje jeftine struje može da utiče na krajnji mesečni račun za električnu energiju, što će se posebno osetiti ako struja, prema najavama, poskupi – zaključuje naš sagovornik.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *