Pelet će pojeftiniti ako država ograniči cenu

Bujanovac, 26. maj 2022. – Cena peleta i stabilizacija na tržištu će se vratiti u neke normalne okvire kada “Srbija šume” ispoštuju potpisane ugovore prema proizvođačima peleta, onda će i cena ići nazad, rekao je Mladen Stojadinović, predsednik Grupacije za obnovljive izvore energije i proizvodnju peleta pri Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na sastanku održanom u sredu između “Srbija šume” kao glavnog  snabdevača sa proizvođačima peleta, predloženo je da Vlada prozvođačku cenu peleta ograniči na 250 evra, kao i da se ograniči trgovačka marža.

Tona peleta u bujanovačkim stovarištima sada košta 330 evra, već se najavljuje poskupljenje u sezoni, o čemu su Bujanovačke pisale.

Stojadinović je za RTS rekao da cena od 250 evra nije sporna, ali da sirovine za proizvodnju peleta nema dovoljno i da “Srbija šume” nisu ispoštovale potpisane ugovore sa proizvođačima peleta što je stvorilo poremećaje na tržištu.

– Kada bude normalizovana isporuka sirovine i cena će se svakako vratiti u okvire koji su normalni za ovo područje – navodi Stojadinović.

Dodao je da su isporuke ovog Javnog preduzeća prema proizvođačima peleta konstantno smanjene i da je bilo puno kratkoročnih zatvaranja fabrika peleta zbog nedostatka sirovina.

-Sirovina iz privatnih izvora ne može da podmiri potrebe proizvođača peleta, znači Javno preduzeće igra tu ključnu ulogu – rekao je on.

“Srbija šume“ isporučuju proizvođačima sirovinu za proizvodnju peleta po ceni od 4.000 dinara za kubik, a na stovarištu tona peleta košta i 45.000 dinara, Stojadinović za to navodi  više razloga.

– Prvo i osnovno ako sirovine nema ona može da košta i četiri dinara i onda je nemate, a suština je da je sa smanjenom isporukom sirovina procvetalo privatno tržište gde su cene sirovina znatno više i gde je onda i proizvodnja peleta značajno poskupela, naravno u kombinaciji sa svim ostalim faktorima, a to je poskupljenje struje, rast cena nafte, čelika, rast cena svih repromaterijala koji se koriste za pakovanje – objašnjava Stojadinović.

Za ograničenje trgovinskih marži, Stojadinović je rekao da bi i to bilo jedno od boljih rešenja.

– Mi ćemo i dalje nastaviti da kroz Privrednu komoru Srbije u saradnji sa Vladom, probamo da dođemo do najboljeg rešenja. Jedno od tih rešenja bi verovatno bilo i da se ograniče marže za trgovce – istakao je on.

Po njemu, pojeftinjenje peleta zavisi od Javnog preduzeća i daljih kretanja na tržištu.

U Srbiji se na pelet greje oko 110.000 domaćinstava i nekada najavljivano kao najjeftinije grejanje sada je najskuplje.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *