Profesor Cecko poziva Vučića da zakone sprovodi i na jugu Srbije

Bujanovac, 26. maj 2022. Najavu da za predstojeći popis u Srbiji neće biti neophodna lična dokumenta iz bujanovačkog Odbora za ljudska prava ocenjuju kao nastavak “albanizacije Bujanovca”

Iz organizacije koju vodi profesor Svetislav Cecko Veličković pitaju Vladu Srbije i predsednika države zašto bi dozvolili tako nešto.

“Da li je ovo dalja Albanizacija opštine Bujanovca po nalogu EU i SAD? „Gospodo“ iz Vlade i Predsedniče, kako mislite da sačuvate Kosovo i Metohiju ako se u opštinama na jugu Srbije ne sprovode odredbe Ustava i zakona R. Srbije?”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Veličković.

Naš portal je u sredu pisao o popisu bez ličnih dokumenata najavljenom nakon sastanka šefa OEBS-a u Srbiji Jana Bratua, ministarke za ljudska i manjinska prava Gordane Čomić i predsednika opštine Bujanovac Nagipa Arifija.

Veličković ovim povodom ističe da su “Srbi u opštini Bujanovac građani trećeg reda”.

“Mi smo 2011. i 2015. godine smo Vladi  Srbije podneli peticiju (sa preko 7000 potpisa) zahtevajući  vanredni popis stanovništva u opštini Bujanovac po modelu po kojem je u Hrvatskoj izvršen popis. Zadnji put su se Albanci popisali 2002. godine, ali ne po donešenim propisima Republike Srbije, već po „demokratskom“ pritisku EU i SAD. tako što je izbačen obrazac M1”, navodi se u saopštenju.

Među zahtevima je bila i revizija biračkih spiskova, jer su, kako tvrde u Odboru za ljudska prava,  u birački spisak upisani i oni koji su žitelji KiM.

“Tražili smo i proveru prijave boravka, vanredne lokalne izbore (sa pročišćenim biračkim spiskovima), raspodelu funkcija u javnim preduzećima prema nacionalnoj strukturi stanovništva, pokretanje krivične odgovornosti za organizatore izbora 2002. godine, zaustavljanje albanizacije toponima,  zaustavljanje iseljavanje Srba iz Bujanovca i kontrolu trošenja budžetskih sredstava u opštini Bujanovac od strane nadležne finansijske inspekcije. Nijedna Vlada nam nije odgovorila”, kažu iz Odbora.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *