Mladi Bujanovčani grade mostove prijateljstva sa Bugarskom

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 31. maj 2022. (foto BSC) – Učenica drugog razreda bujanovačke Srednje škole “Sveti Sava” na smeru medicinska sestra-vaspitač, Kristina Tomić, ostvarila je plasman na finalno takmičenje u okviru projekta “Bugarska ti pruža ruku-upoznaj je” koji sprovodi  Bugarsko-srpski centar iz Vranja. Ovim projektom se, prema rečima Danijele Ristić, mentorke i profesorka pedagogije u školi, stvara most između dve zemlje, približavaju se kulture, a učenici se bliže upoznaju.

Danijela Ristić

– Cilj projekta je približavanje i upoznavanje naših učenika ne samo sa prirodnim lepotama Bugarske, već i sa njihovom kulturom, ali i izgrađivanje i produbljivanje međusobnih odnosa dve države – rekla je za Bujanovačke ova profesorka  medicinske grupe predmeta u srednjoj školi.

“Svetosavci”, njih 22, tokom školske godine su učestvovali u radionicama i predavanjima koje je organizovao Bugarsko-srpski centar iz Vranja.

– Održane su radionice na temu diskriminacije, vršnjačkog nasilja i rodne ravnopravnosti, dok su se predavanja odnosila na pisanje i upravljanje projektima i upoznavanje sa geografijom Bugarske i njihovom turističkom ponudom, njihovim znamenitostima – kaže  Ristićeva.

Dodaje da su učenici bili vrlo aktivni i da su kroz eliminacione testove pokazali dobro znanje, dok je Kristina Tomić, izborila plasman na finalno takmičenje koje će se održati polovinom septembra u Generalnom konzulatu Republike Bugarske u Nišu.

– Zadatak naše učenice je da osmisli predlog projekta na temu kulture, sporta, umetnosti, ekologije i drugih tema, ali sa naglaskom na vezu sa Bugarskom, predlog buduće saradnje naše škole sa partnerima iz Bugarske – rekla je Ristićeva.

Učenik čiji projekat bude najbolje ocenjen, kako kaže, dobija vredne nagrade, a po završetku projekta predviđena je jednodnevna ekskurzija do Sofije za učenike i profesore.

Direktorka škole Biserka Jović pohvalila je projekat ističući zahvalnost Bugarsko-srpskom centru na donaciji školi u vidu štampača.

– Ovo je jako lepo zamišljen projekat. Reč je o toleranciji, upoznavanje sa kulturom uz elemente građanskog vaspitanja. Trenutno smo u fazi da imamo učenicu koja je u tom eliminacionom delu ušla u uži izbor i ide na finalno takmičenje u Nišu – dodala je direktorka.

Projekat “Bugarska ti pruža ruku-upoznaj je” vranjskog Bugarsko-srpskog centra realizuje se i u srednjim školama u Vranju, Vladičinom Hanu, Leksovcu i Nišu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *