„Na litici“ u Bujanovcu: Mentalno zdravlje ne sme da bude tabu tema

Piše: D. Stošić

Bujanovac, 1. jun 2022. – Pozorišna predstava “Na litici”, reditelja Zorana Zarubice, odigrana je u utorak  u velikoj sali Doma kulture “Vuk Karadžić u Bujanovcu.

Komad govori o dvoje mladih, Juliji i Avgustu, koji se bore sa osećajem usamljenosti i pokušavaju da razumeju život, a počinje tako što Julija na četu objavljuje da želi da se ubije, ali da ne želi da to učini sama.

Karaktere ovih mladih ljudi na pozorišnu scenu doneli su glumci Maja Suša i Nikola Pavlović iz Beograda, koji su za Bujanovačke govorili o problemima mladih i neophodnosti otvorenog razgovora o mentalnom zdravlju, osvrnuvši se i na važnost razvoja omladinskog pozorišta koje, kako su rekli, nije mnogo prisutno na teatarskoj sceni.

– Julija je inicijator samoubistva i deluje mnogo konkretnije i ozbiljnije u toj nameri, ali se ona vrlo brzo nekako sruši i vidi se da je zapravo usamljena i u potrazi za bliskošću. Važno je otvoreno govoriti o temi mentalnog zdravlja i o problemima sa kojima se mladi suočavaju tokom odrastanja – kaže Maja koja tumači lik Julije.

Njen kolega, glumac Nikola Pavlović, koji igra lik Avgusta, rekao je da je važno pričati o svakom problemu.

– Avgust je željan života, uplašen od života, ali ipak spreman na neke promene. Tema mentalnog zdravlja je jako bitna. U malim sredinama je to još uvek tabu tema, a ne treba da bude, čak ni tema samoubistva jer svako u nekom trenutku prođe kroz moment gde mu je muka od svega. Mladi moraju da pričaju, ako nemaju osobu od poverenja, moraju da znaju da pomoć mogu da potraže od stručnih lica, psihologa, psihoterapeuta – rekao je Nikola.

Egzistencijalistička romantična drama o dvoje mladih koji traže smisao života, okupila je mali broj ljubitelja pozorišta, ali je ostavila snažan utisak na srednjoškolce koji su, nakon predstave, prisustvovali radionici na temu mentalnog zdravlja.

Oni su sa glumcima i psihološkinjom Majom Vukašinović iz nevladine organizacije “Psihološko jezgro Centar” koja se bavi mentalnim zdravljem mladih, razgovarali o problemima koji ih svakodnevno muče i podelili utiske o predstavi.

– Tema kojom se bavi komad ostavlja snažan utisak. Meni je trenutak kada glavni lik  na kraju kaže “mislim da je prava sreća u tom saznanju da više nisi potreban samo sebi”, najupečatljiviji, jer je nekako to i suština, da imamo nekoga sa kim ćemo podeliti to kako se osećamo. Važno je o svakom problemu pričati jer je svaki problem rešiv – kaže Bogdan Matić, učenik četvrtog razreda Srednje škole “Sveti Sava” iz Bujanovca.

Predstava je inspirisana komadom “Norveška danas” švajcarskog pisca Igora Bauersime, nastaloj po istinitoj priči.

Pored Bujanovca, predstava će se odigrati u Vranju i Lebanu.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *