OIK odbila prigovor Koalicije Albanaca doline, nema poništavanja izbora u Trnovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 2. jun 2022. Opštinska izborna komisija (OIK) u Bujanovcu danas je odbila prigovor Koalicije Albanaca doline kojim se traži poništavanje ponovljenih parlamentarnih izbora na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu održanih 27. maja.

Protiv usvajanja prigovora glasalo je devetoro članova OIK ispred srpskih stranaka i izbornih lista, koji čine većinu u komisiji.

Na drugoj strani bilo je sedam predstavnika albanskih stranaka.

U prigovoru su navedena tri razloga za poništavanje glasanja – povreda tajnosti glasanja, omogućavanje glasanja licu bez ličnih dokumenata i sigurnosna „zatvorenica“ za vreću sa biračkim materijalom, koju birački odbor, navodno, nije predao OIK po zatvaranju biračkog mesta.

Iz albanske koalicije tvrde da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Po navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istom licu, za koje je ranije SPS tvrdio da je glasalo bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni izbori od 28. aprila.

OIK je utvrdila da u izvodu iz biračkog spiska stoji potpis lica pod rednim brojem 868, da je glasalo, a koalicija je priložila potvrdu nadležnih organa da taj građanin nema biometrijske isprave.

Albanska koalicija koju predvodi Šaip Kamberi ranije je najavila da će se za poništavanje izbora i novo glasanje boriti i pred Republičkom izbornom komisijom (RIK) i Upravnim sudom

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *