Albanska koalicija ne odustaje od ponavljanja izbora u Trnovcu

Piše: N. Stevanović

Bujanovac, 3. jun 2022. Koalicija Albanaca doline, čiji je prigovor i zahtev za poništavanje parlamentarnih izbora od 27. maja u Velikom Trnovcu u četvrtak odbila Opštinska izborna komisija (OIK), žaliće se Republičkoj izbornoj komisiji (RIK), potvrđeno je Bujanovačkim.

Nezvanično je najavljeno da će se borba za poništavanje izbora od 27. maja i ponavljanje glasanje ponovo voditi i pred Upravnim sudom, u slučaju da RIK potvrdi odluku OIK.

Za podnošenje novog prigovora koalicija ima rok do 6. juna, a potom RIK mora da donese odluku u roku od 72 sata.

Bujanovačke su u četvrtak javile da je protiv usvajanja prigovora glasalo devetoro članova OIK ispred srpskih stranaka i izbornih lista, dok je za usvajanje glasalo sedam predstavnika albanskih stranaka.

U prigovoru su navedena tri razloga za poništavanje glasanja – povreda tajnosti glasanja, omogućavanje glasanja licu bez ličnih dokumenata i sigurnosna „zatvorenica“ za vreću sa biračkim materijalom, koju birački odbor, navodno, nije predao OIK po zatvaranju biračkog mesta.

Iz albanske koalicije tvrde da je tajnost glasanja povređena prilikom obrade glasova građana koji su glasali van biračkog mesta.

Po navodima iz prigovora, omogućeno je glasanje istom licu, za koje je ranije SPS tvrdio da je glasalo bez ličnih dokumenata, pa su na osnovu toga oboreni izbori od 28. aprila.

Na izborima 27. maja na biračkom mestu broj 6 u Velikom Trnovcu Koalicija Albanaca doline dobila je 598 glasova što je za 12 manje od broja glasova potrebnih za poslanički mandat.

To su bili treći izbori na ovom biračkom mestu u nepuna dva meseca.

Izbori od 3. aprila poništeni su nakon žalbe albanske koalicije Upravnom sudu, a ponovljeni izbori 28. aprila oboreni su po prigovoru SPS-a.

 

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *