Uništene ikone u crkvi u Vranju, potraga za počiniocima

Bujanovac, Vranje, 4. jun 2022. (foto Vranje news) – U Sabornoj crkvi Svete Trojice u centru Vranja za sada nepoznate osobe uništile su ikonostas i dvadeset ikona, potvrđeno je „Novostima“ u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju.

Ikone su oštećene tako što su crvenom bojom obojene uglavnom oči svetaca.

Slučaj je prijavljen u petak u večernjim satima, naloženo je uzimanje video snimaka i traga se za NN licem, kažu u Tužilaštvu.

Eparhija Vranjska se povodom dešavanja još uvek nije oglasila.

Podaci na sajtu Eparhije Vranjske kažu da je slikarski deo posla na ikonostasu Crkvena opština poverila Dimitru Krsteviču – poznatijem kao Dičo Zograf, čuvenom i najdarovitijem ikonopiscu tog vremena, koji je oslikao ikonostas 1860. godine.

Na ikonostasu Saborne crkve u Vranju naslikao je prestone i praznične ikone, likove apostola i celivajuće ikone, dok su freske u soklu, carske dveri i Krst Hristovog Raspeća oslikali drugi ikonopisci.

Potpunu valorizaciju vrednosti ikonostasa i ikona Saborne crkve u Vranju uradili su konzervatori Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, prilikom čišćenja i konzervacije ikonostasa i ikona hrama, 2001. Godine.

Zbog toga tužilaštvo slučaj radi po službenoj dužnosti jer je ikonostas pod zaštitom države.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *